Diners

Què poden fer les famílies per estalviar?

Estalviar famílies

Els experts aconsellen reduir les despeses “no bàsiques”, com poden ser les activitats d’oci: “Cal estrènyer-se el cinturó”

/ LLUÍS FRANCO

Les famílies han perdut poder adquisitiu per culpa de la inflació. En conseqüència, es veuen obligades a reduir algunes de les despeses. Això sí, moltes d’elles són fixes i difícils de disminuir. A més, són just les que més han incrementat el seu cost. Parlem de l’alimentació, els costos energètics, la gasolina i la hipoteca o lloguer.

Potser l’alimentació és l’únic element d’aquest grup amb què les famílies poden estalviar una mica. Tal com s’explica a la pàgina anterior, el preu dels aliments ha tingut un augment anual del 13,8% i, per tant, fer la compra surt molt més car. Això sí, segons la consultora Kantar, les famílies estan trobant alternatives per rebaixar el cost del tiquet: comprar menys quantitat de menjar i més marca blanca.

Fer la compra, cada dia més car

Estalvi no suficient

Tanmateix, els experts asseguren que aquest estalvi no és suficient per a les famílies, que es veuen obligades a retallar altres partides econòmiques, normalment relacionades amb l’oci. “No estem en temps de guerra, però sí que és veritat que en temps d’inflació hem d’estalviar en allò que no és 100% imprescindible. La restauració i el turisme passaran a un segon pla, sentint-ho molt per aquests sectors”, indica l’economista i president de la Comissió d’Empresa i Coneixement de la Cambra de Sabadell, Leo Torrecilla.

En la mateixa línia, el també economista Joan B. Casas creu que les famílies han de fixar prioritats. “Aquest estiu hi ha hagut cert excés de demanda per l’eufòria després la Covid i això s’acabarà pagant aquest últim trimestre, perquè l’increment de preus continua sent desorbitat. Caldrà estrènyer el cinturó i gastar menys en aspectes no bàsics”, indica.

“Els salaris no han d’anar en funció de l’IPC”

A priori, una solució per afrontar la inflació seria apujar els salaris de la població. No obstant això, els economistes no ho veuen tan fàcil. “Els salaris han d’augmentar, però no han d’anar en funció de l’IPC, ja que si fos així hi hauria moltes empreses que acabarien tancant i, en conseqüència, es perdrien llocs de treball”, assenyala el president de Pimec Vallès Occidental, Xavier Pujol, qui proposa lligar els salaris a l’increment de productivitat.

D’igual manera ho veu Leo Torrecilla, qui també argumenta que pujar els sous en funció de l’IPC pot suposar un entrebanc dur d’assimilar per a moltes companyies. “Ens cal una visió més a llarg termini. L’augment de preus també ha afectat les empreses. No podem continuar carregant-les més”, conclou.

Comentaris
To Top