Ciutat

El Parc Taulí cura un aneurisma gegant pediàtric en una intervenció pionera a Catalunya

L’hospital Parc Taulí de Sabadell ha dut a terme la reparació d’un aneurisma gegant a un pacient pediàtric fent servir una tècnica endovascular mínimament invasiva. Es tracta d’un procediment, a través de l’interior dels vasos sanguinis, que ha consistit en fer una punció en la regió femoral del malalt per introduir-li dos stents de la tipologia ‘flow diverter’, és a dir, més flexibles i amb capacitat de redirigir el flux sanguini.

És la primera vegada que aquesta intervenció, que ja s’havia realitzat en adults, es fa amb un menor a Catalunya. El pacient, que té 15 anys, ha pogut recuperar-se ràpidament, destaca l’hospital sabadellenc en un comunicat. La seva evolució ha estat favorable i les proves diagnòstiques posteriors han mostrat una millora neurològica significativa.

Tenia un aneurisma gegant de 4,5 centímetres a l’artèria caròtida interna

El pacient va arribar al centre sanitari perquè patia una cefalea ocasional. Durant l’exploració, els metges van observar que tenia un aneurisma gegant de 4,5 centímetres a l’artèria caròtida interna. Un equip multidisciplinar amb especialistes del departament de neurocirurgia pediàtrica i adulta i amb neuropediatria va valorar el cas i va decidir fer una intervenció poc invasiva utilitzant la tècnica telescopar, amb dos stents flow diverter, per evitar que el jove hagués de passar per un procés quirúrgic.

Equip de la Unitat de Radiologia Vascular Intervencionista del Taulí | Cedida

La intervenció va durar una hora i trenta minuts va servir per fer una cateterització selectiva per reconstruir la paret arterial. Per poder fer aquest procés es van introduir microcatèters per l’artèria per poder unir les dues parts sanes del vas sanguini i desplegar els stents, creant un pont. Com l’aneurisma era gegant i molt llarg, es va utilitzar la tècnica telescopar.

Ràpida recuperació

El centre sanitari ha indicat que la intervenció va ser un èxit i el pacient es va recuperar molt ràpidament. Com era la primera vegada que aquest procediment es feia servir en un pacient pediàtric, els professionals van decidir fer el control i el seguiment posterior a l’operació des de la Unitat de Cures Intensives. L’evolució del noi va ser favorable i les proves diagnòstiques van mostrar la millora neurològica.

Comentaris
To Top