Ciutat

El sabadellenc Juli Fernàndez, rellevat de la conselleria de Territori

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destituit el conseller de Territori, el sabadellenc Juli Fernàndez, en una remodelació exprés de l’executiu català. ERC, que governa en solitari des del setembre, ha fet el pas després de la davallada de l’independentisme a les eleccions municipals i a tan sols unes setmanes de les generals. El sabadellenc només ha durat vuit mesos al Govern.

Juli Fernàndez, al Parlament / ALBERTO TALLÓN

Ester Capella, qui va ser consellera de Justícia entre el 2018 i el 2021, s’encarregarà de les funcions que fins ara tenia Fernàndez. Dit d’una altra manera, ara serà ella qui haurà d’assumir la negociació de la ronda de Sabadell i Terrassa amb l’Estat i altres temes candents com el traspàs complet de la gestió i el finançament de Rodalies, que és una de les línies mestres del Govern d’ERC.

Juli Fernàndez es va convertir en conseller de Territori el setembre passat, després de la reestructuració de l’executiu que va fer Aragonès amb la sortida de Junts. El president va confiar al sabadellenc per assumir una de les carteres cabdals del Govern, que inclou l’obra pública, el transport i els assumptes fonamentals com l’habitatge. El pas de Fernàndez pel Govern de la Generalitat ha estat marcat per les negociacions de l’ampliació de l’Aeroport de Prat i la construcció de la ronda vallesana, les dues infraestructures pactades entre ERC i el PSC a canvi del ‘sí’ dels socialistes als pressupostos de la Generalitat.

Juli Fernàndez diu que a principis de 2024 les zones tarifàries seran història i al tren es pagar per trajecte/ ALBERTO TALLÓN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat en una roda de premsa que la decisió s’ha pres de manera “consensuada entre tots dos”. El president va negar que la seva destitució hagi tingut a veure amb la Ronda Nord. En aquests últims mesos, mentre el president es mostrava obert a tancar un pacte per la infraestructura, Fernàndez era més aviat reticent i va defensar la millora de les vies existents.

Després de l’anunci de la seva destitució, Juli Fernàndez va agraïr la “confiança” d’Aragonès per haver-li permès treballar des del Govern per “millorar la vida de la gent”, cosa que “continuarà fent” com a diputat del Parlament. “Seguim sempre endavant”, va exposar en un missatge a les xarxes socials. Fernàndez no és l’única baixa del Govern català: Anna Simó relleva Josep Gonzàlez-Cambray a Educació, i David Mascort, Teresa Jordà a Acció Climàtica.

FGC i el carril bus a Castellar

El pas de Fernàndez per Territori ha estat breu però amb mesures destacables. Ha posat en marxa les freqüències de cinc minuts en hora punta a les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) i ha avançat en millores en carreteres existents, com el desdoblament de la C-15 (Vilafranca-Manresa), la C- 12 (Eix de l’Ebre) o la ronda d’Igualada. Al Vallès, va presentar fa només uns dies un carril bus ràpid entre Sabadell i Castellar.

Juli Fernàndez, el conseller que no va poder amb la ronda Nord

Comentaris
To Top