Ciutat

Juli Fernàndez, el conseller que no va poder amb la ronda Nord

D’un dia per l’altre, Juli Fernàndez (1977) es va convertir en conseller de Territori després de la sortida a correcuita de Junts del Govern de la Generalitat. Aquest dilluns, amb les mateixes presses, el president Aragonès l’ha destituït del càrrec aprofitant la renovació a l’executiu català. Vuit mesos, ni un dia més, ni un de menys: això és el que ha durat l’exalcalde de Sabadell al capdavant del departament. El final de trajecte abrupte té a veure amb la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, la línia vermella que no va voler creuar mai.

El fins ara conseller de Territori, Juli Fernàndez / ACN

Els primers dies al capdavant del departament va deixar la seva estratègia molt clara: més trens i menys carreteres. Tota la seva ambició es va posar en l’àmbit ferroviari –traspàs de Rodalies a la Generalitat davant la mala gestió de l’Estat, noves línies i estacions, millors serveis a FGC, busos ràpids– mentre pretenia fer obres menors a la xarxa de carreteres existent (el 2+1 a la C-12, a la C-15…).

La seva agenda va topar amb l’acord entre ERC i el PSC per als pressupostos de la Generalitat, que incloïa dues obres controvertides que els republicans i el mateix conseller havien rebutjat per activa i per passiva: l’ampliació d’Aeroport del Prat i la ronda Nord de Sabadell i Terrassa. Fernàndez, l’alcalde que havia participat a les manifestacions contra el Quart Cinturó, va haver d’acceptar a contracor la nova carretera per connectar les dues capitals del Vallès amb Castellar.

Des d’aleshores, les reunions entre els governs de l’Estat i de la Generalitat s’han succeït sense resultats destacables. Una cita darrere l’altra amb avenços, sí, però cap acord definitiu. La ronda Nord de Sabadell i Terrassa, que el president català ha defensat per segellar l’acord amb el PSC i garantir la continuïtat d’ERC al Govern, ha topat totes les vegades amb les ‘pegues’ de Territori. 

ronda Nord Quart Cinturó

La ronda Oest, que hauria de connectar amb la futura ronda Nord de Sabadell i Terrassa / VÍCTOR CASTILLO

Fernàndez no ha volgut mai la B-40, en tenia prou de millorar la carretera de Terrassa i connectar la ronda Oest amb Castellar. Ha estat fidel a l’activista i a l’alcalde anti-Quart Cinturó que porta dins. La discrepància va ser tal que el departament de Presidència ha arribat a assumir part de la negociació amb l’Estat.

La seva sortida del Govern, “consensuada” segons ha explicat Aragonès, no és com la de González-Cambray, que ha anat de polèmica en polèmica. Juli Fernàndez no se’n va per minúcies, com els problemes a la T-Jove o el conflicte amb els taxistes. Se’n va perquè mai va acceptar la ronda entre Sabadell i Terrassa, que veia com el Quart Cinturó enmascarat. Era o ell, o la ronda.

Demà, quan ja no estigui al capdavant de Territori, s’aplanarà el camí per a l’acord Estat-Generalitat sobre la carretera. Que a ningú no li estranyi si, després de mesos encallats, ara n’hi ha prou amb uns dies perquè es firmi el conveni. Vénen eleccions i tant els uns com els altres volen deixar els deures fets.

El sabadellenc Juli Fernàndez, rellevat de la conselleria de Territori

Comentaris
To Top