Ciutat

Contaminació atmosfèrica per una intrusió de pols africana a Sabadell: què implica l’avís?

Els nivells de partícules s’han disparat i la previsió indica que la situació persistirà les properes hores

Sabadell torna a viure un episodi de contaminació atmosfèrica per una intrusió de pols africana. Aquest dimecres, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha activat un avís preventiu per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a tot Catalunya. Una situació que s’ha repetit en els últims mesos.

Els nivells de partícules s’han disparat per una intrusió de pols africana i són moderats a bona part de les estacions de la xarxa de vigilància. La mitjana diària dels nivells de PM10 durant aquest dimarts van ser superiors al valor de 50 µg/m³ en més de 30 punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica de tot Catalunya i aquest matí els nivells continuaven elevats. La previsió indica que la situació ha de persistir les properes hores i les condicions de dispersió no milloraran significativament.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic valorarà diàriament si cal mantenir l’avís preventiu, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l’avís preventiu.

Quines mesures s’han de prendre?

L’avís, que és la fase prèvia a la possibilitat d’un episodi ambiental, comporta recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents, indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic davant del vehicle privat o notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos.

La Generalitat recomana a la ciutadania prevenir les emissions i reduir l’exposició amb actuacions com ara prioritzar el transport públic o els trajectes a peu o amb bicicleta i reduir els desplaçaments amb vehicle privat, treballant a distància si és possible.

Comentaris
To Top