Ciutat

L’ofrena floral de la Diada, marcada pel simbolisme i la solemnitat

Partits i entitats han celebrat la jornada on el més destacat ha estat la tornada del PP als actes institucionals

Membres del consistori a l’ofrena floral /Victor Castillo

La Diada d’enguany a Sabadell ha estat completament protocol·lària. Sense cap novetat destacable, més enllà de la tornada del PP als actes institucionals. La jornada a la ciutat ha començat amb l’ofrena floral al Parc Catalunya, on partits i entitats han mostrat els seus respectes.

Acte Institucional

La cita ha començat a les 10 h del matí. L’actuació dels Cantaires de Can Feu ha estat el tret de sortida. Mentre sonava El Cant de la Senyera i Catalunya nostra pàtria, tres agents de la Policia Municipal han portat la bandera al màstil i l’han hissat amb solemnitat. A continuació, l’alcaldessa, Marta Farrés, acompanyada dels portaveus de la resta de grups municipals -tots menys el de l’extrema dreta- s’han acostat a la senyera per dipositar l’escut de la ciutat fet amb flors. Just després, partits i entitats han iniciat l’ofrena floral, acte en el qual enguany s’han dipositat prop d’una cinquantena de rams.

/ Victor Castillo

Posteriorment, un membre de l’Associació de Veïns de Can Deu ha llegit el manifest de la Diada. En aquest s’ha destacat Catalunya com a “terra d’acollida i pluralitat”. També s’ha parlat de “la unió de tots els catalans” i s’ha reivindicat “un país on tothom hi sigui benvingut”.

La jornada ha estat molt tranquil·la i, més enllà d’alguns crits d'”independència” al moment de l’ofrena de l’ANC, no s’ha viscut cap esdeveniment destacable. Finalment, acabada l’ofrena, s’ha cantat Els Segadors per concloure l’acte.

Valoracions Polítiques

Acabada la cita, ha estat el torn d’escoltar les valoracions dels partits polítics presents a l’acte. Al seu torn, Farrés ha destacat “la normalitat de la Diada” i la voluntat que sigui “una jornada per tots els sabadellencs i catalans més enllà de la seva ideologia”.

Pel líder d’ERC, Gabriel Fernàndez, la cita “és un dia de lluita que cal reivindicar i aprofitar per acumular forces i sumar més gent a la causa independentista”. En el cas de Junts, Lluís Matas ha reivindicat el dret del poble català a “decidir” i ha confiat en el fet que les negociacions entre Sánchez i Puigdemont portin a “l’amnistia total” i també a “un nou cicle de negociacions polítiques”. Acabant amb els partits independentistes, Anna Lara -de la Crida– ha explicat la intenció dels seus de recuperar el mural amb les paraules de Vicent Andrés Estellés (“assumiràs la veu d’un poble i serà la veu del teu poble”) i la voluntat de continuar treballant per l’autodeterminació de Catalunya.

/ Victor Castillo

Els altres partits presents han estat Sabadell en Comú Podem i el PP, que tornava als actes institucionals un cop recuperada la presència al ple municipal després de les eleccions del 28 de maig.

Per Joan Mena, líder dels comuns, la jornada es troba a les portes “d’un gran canvi a l’estat com és el de poder parlar català al Congrés dels Diputats i a Europa”. A més a més, també ha destacat el dia com a “un dia de retrobament entre tots els catalans i sabadellencs en la seva pluralitat”. Per acabar, Cuca Santos ha explicat el retorn dels populars a l’esdeveniment. “Feia temps que havíem regalat aquest espai a l’independentisme i vam creure convenient revertir-ho”, ha apuntat. “Aquesta és una diada de tots els catalans, tan independentistes com constitucionalistes, i és per això que nosaltres també hi havíem de ser”, ha assegurat.

Reaccions de la ciutadania

A peu de carrer, seguint l’acte a l’Eix Macià s’han congregat unes 300 persones. Entre el públic s’han vist menys estelades que en anys anteriors. “Hi ha molt desànim, però, així i tot, cal continuar sortint als carrers i pressionant als polítics”, ha expressat Martí Esteve, assistent a l’acte.

Una altra opinió ha estat la de María Rodríguez: “Enguany no he vist els actes tan polititzats i em sembla bé perquè crec que és un dia que ens representa a tots independentment del que defensem”, ha reblat. En el cas de Mariona Capella la jornada és ja “una tradició” i encara que es considera catalanista ja no la viu com abans: “Normalment, m’engrescava molt, però ara em costa més. Tot i això, és un dia bonic i sempre m’agrada venir a veure l’ofrena”, ha expressat.

/ Victor Castillo

Els actes de la Diada no han acabat amb l’ofrena. I és que durant tot el dia s’han celebrat diferents esdeveniments. Activitats com el ball de sardanes o el dinar dels Ballesteros han permès que els sabadellencs hagin pogut gaudir de diverses opcions per a celebrar l’11 de setembre.

FOTOS | L’ofrena floral de la Diada reuneix partits i entitats al Parc Catalunya

Comentaris
To Top