Ciutat

VÍDEO | Obres d’ampliació dels Jutjats de Sabadell: què s’hi farà i quant costarà?

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, es compromet a millorar els Jutjats de Sabadell amb una inversió de 23 milions d’euros fins al 2029

Les obres per ampliar els Jutjats de Sabadell tindran un cost de 23 milions d’euros i s’allargaran fins al 2029. Així ho ha anunciat la consellera de Justícia, la castellarenca Gemma Ubasart, en una visita oficial a la seu de l’Eix Macià aquest dimecres. Així, el Govern de la Generalitat descarta la construcció d’un nou equipament i opta per remodelar l’existent.

La transformació integral de l’equipament compta amb un pressupost de 23 milions d’euros fins al 2029. La partida, que s’ha ampliat respecte al projecte inicial (19 milions d’euros), s’ha inclòs en les previsions de l’empresa Infraestructures de la Generalitat, encarregada d’executar les obres.

L’objectiu és descongestionar un dels jutjats amb més càrrega de feina de Catalunya i de tot l’Estat. Segons les dades del Consell General del Poder Judicial, l’any 2022 van entrar 32.348 causes noves a Sabadell, el que el converteix en el quart partit judicial de la comunitat només per darrere de Barcelona, l’Hospitalet del Llobregat, Tarragona i Lleida, i per sobre de l’Audiència Provincial de Girona.

“El compromís del Govern amb els Jutjats de Sabadell és clar. Tenim projecte i pressupost per donar resposta a les demandes. El Govern de la Generalitat pensa en Sabadell, en la Catalunya sencera”, ha exposat la consellera després de reunir-se amb representants de l’Ajuntament i del sector judicial.

La reunió entre la consellera de Justícia, agents judicials i representants de l’Ajuntament / VÍCTOR CASTILLO

Construir un nou edifici, descartat

Ubasart manté el compromís que va deixar la seva predecessora, la sabadellenca Lourdes Ciuró, i dotarà els jutjats de més espai i seguretat, com demanaven tots els agents implicats –Fiscalia i jutges, advocats, funcionaris de Justícia i l’Il·lustre Col·legi d’Advocacia de Sabadell, entre d’altres–. Un projecte que va avançar el Diari en el seu moment i que ara s’amplia.

Justícia ja havia descartat construir un nou equipament pel seu cost elevat (50 milions d’euros) i pel termini de les obres (2031), segons les estimacions del departament. La decisió, presa a l’etapa de Ciuró com a consellera, té el vistiplau d’Ubasart: “Va ser una decisió correcta”. A diferència de fer un edifici des de zero, la reforma integral serà progressiva, és a dir, es notarà a mesura que s’acabin les millores –previstes en quatre fases–, destaca la consellera.

La lletra petita: què suposa l’ampliació dels Jutjats?

El projecte d’ampliació preveu l’adquisició i reforma de més plantes de l’edifici de l’Eix Macià, juntament amb la reforma dels espais actuals. Els Jutjats de Sabadell passarien de tenir 14.500 a 18.822 metres quadrats (+29%), amb dues plantes més i sis noves sales de vistes, una de les quals estarà destinada a macrocauses judicials.

També es recullen actuacions que demanava el sector, com la reforma dels 23 jutjats existents, l’adequació d’un espai per al Col·legi d’Advocacia, un Servei d’Orientació Jurídica i una sala d’espera. “Es dignificarà la seva feina i prestar un millor servei de justícia a la ciutadania”, asseguren fonts del departament. Hi haurà capacitat per encabir 34 jutjats en total. “Tot l’edifici ha d’acabar sent d’ús judicial en un futur”, ha avançat Ubasart.

El jutjat de guàrdia, actualment minúscul, serà tres vegades més gran, amb 227 metres quadrats. La reforma també preveu canvis en matèria de seguretat i accessibilitat, una de les crítiques més repetides per part del sector judicial. Es reformarà el vestíbul i es dotarà d’un sistema de control i vigilància.

Un altre dels canvis rellevants té a veure amb els casos de violència masclista. Es crearà un doble circuit per evitar que les dones hagin de coincidir amb els agressors, i el conjunt del Jutjat de Violència contra la Dona passarà a tenir 180 metres quadrats. “Passarà a ser una de les prioritats del nou projecte de seu judicial”, asseguren des de Justícia.

La primera actuació que ja ha vist la llum serà la climatització definitiva de tot l’edifici, l’anomenada fase 0, amb un pressupost de més de 4,3 milions d’euros. L’interior de la seu de l’Eix Macià havia patit altes temperatures, prop dels 40 graus centígrads a l’estiuAquesta obra, cal afegir el condicionament de la nova planta de Fiscalia i la reorganització de la planta setena, que estaran culminades el tercer trimestre del 2024.

El Govern municipal exigeix que es compleixin els terminis

El Govern municipal es considera “moderadament satisfet”, però exigeix que es compleixin els terminis, és a dir, que les obres estiguin acabades el 2029. “La situació és insostenible des de fa molts anys. Ho noten els usuaris i totes les persones que treballen a la justícia”, expressa el cinquè tinent d’alcaldessa, Adrián Hernández, també present a la reunió.

Per la seva banda, la jutgessa degana de Sabadell, Patrícia Brotons, avala el projecte presentat pel Govern català i ha remarcat que calia una reforma integral davant del “volum de feina per sobre del que és desitjable” que hi ha als Jutjats de Sabadell i de les deficiències en seguretat i en superfície.

La Generalitat reformarà els jutjats de Sabadell i en descarta el trasllat

Comentaris
To Top