Diners

El preu del litre de gasoil a Sabadell augmenta un 40,1% en cinc anys

/ A. TORRES

El gener del 2018, omplir un dipòsit de 50 litres de gasoil costava 59 euros. Cinc anys i mig després, repetir la mateixa operació té un cost de 83 euros (+40,1%). I fer el mateix, comparant-ho a principi del 2022, l’increment és superior al 10%. “L’encariment és brutal. Quan hi ha crisi, de tota mena, la primera conseqüència és l’augment de preu. Ara, amb la guerra d’Israel, pròximament tornarem a notar un nou increment”, assegura l’empresari del vehicle industrial i president del Gremi de Mobilitat, Jaume Llop.

Tot i la pujada dels darrers mesos, atribuïda, també a l’augment de la demanda de carburants durant el període estival, els mesos amb més mobilitat a les carreteres per les vacances, i a l’encariment del barril de Brent, el litre de combustible es manté, encara, lluny del seu topall, registrat el juny del 2022, mesos després de l’esclat de la guerra Ucraïna, quan es va enfilar per sobre els dos euros.

Aquesta volatilitat impacta directament a les empreses, amb diferències rellevants, pel que fa als costos variables mensuals, en matèria d’energia. Per mirar de posar fi a aquesta situació, posant punt final a l’ús de combustibles fòssils, Llop apunta que “veiem el futur amb l’hidrogen, però és un producte molt car. Al centre i nord d’Europa s’està utilitzant el biogàs, 100% ecològic, que prové de plantes de compostatge”.

La gasolina, pels núvols

Si el gasoil ha incrementat un augment del 40,1% en els darrers anys, la gasolina ha estat el carburant que més s’ha enfilat, passant dels 1,40 euros, el gener del 2018, als 2,40 del juny del 2022, fins als 1,76 de l’actualitat. Traduint aquestes xifres, omplir un dipòsit de 50 litres, l’any 208 tenia un cost de 70 euros, mentre que avui dia té un preu de 88 euros, un augment de prop del 20%.

Segons les darreres dades publicades per l’INE, el preu dels carburants a Catalunya ha pujat un 2,1% durant el setembre en comparació amb el mes anterior. Ara bé, si es compara amb el setembre del 2022, els combustibles enguany han estat més barats (-2,2%). A Catalunya, el transport ha notat un increment del 4,5% principalment per l’efecte dels combustibles.

Comentaris
To Top