SAPS ON ÉS...

Saps on és… la barraca de pedra seca?

Al Rodal de Sabadell s’amaguen algunes barraques de pedra seca, barraques que els pastors construïen a finals del s.XVIII i principis del XIX amb aquesta tècnica, que consisteix en encaixar pedres sense utilitzar cap element per cimentar-les entre elles.

La que es veu a la fotografia és la barraca de la costa d’en Jan (número 13), que es troba ubicada en un replà del camí de baixada de Castellar Vell al riu Ripoll, al marge dret del torrent Mitger.

/ UES (F.Macià)

Al riu Ripoll de Sabadell es conserven sis barraques de pedra seca. Aquesta peça patrimonial va patir destrosses en diverses ocasions i els amics del Grup de Recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar del Vallès, van optar per reconstruir-la assegurant-ne les parts principals amb morter, segons recull la Unió Excursionista de Sabadell (UES).

Aquesta barraca en concret, es tracta d’una construcció rodona. El Grup de Recerca de la Pedra Seca la va restaurar per primer cop el 17 de juliol del 2012.   L’Observatori del Paisatge de Catalunya recull més de 13.000 barraques de pedra seca a Catalunya.

Comentaris
To Top