Ciutat

El sabadellenc Paco Aranda defensa la llei d’amnistia pels socialistes al Congrés dels Diputats

El ‘no’ de Junts ha evitat l’aprovació de la proposta i la retorna a la comissió de Justícia

El Congrés ha rebutjat aquest dimarts a la tarda la proposta de llei d’amnistia després d’un debat amb la intervenció de representants dels partits. El text que ha arribat al ple és el que van pactar el PSOE, ERC i Junts durant el tràmit en comissió, en què aquestes forces van introduir un major blindatge per impedir que els jutges aprofitin l’excepció del terrorisme i el secret de les actuacions per invalidar l’amnistia als investigats del Tsunami Democràtic, CDR i de l’operació ‘Volhov’.

El PSOE havia anunciat el vot en contra de les esmenes de Junts i donava per fet el ‘no’ de la formació de Puigdemont a la llei, la qual cosa s’ha confirmat i ha impedit que la llei tirés endavant. Ara, la proposta torna a la comissió de Justícia del Congrés perquè els partits continuïn negociant.

Els socialistes consideren que donar suport a alguna de les propostes de Junts, com la d’eliminar el terrorisme de les exclusions de la llei d’amnistia, hauria fet embarrancar l’amnistia al Tribunal Constitucional, i finalment “no serviria de res”. La negativa dels juntaires no suposa el punt final de la llei, sinó que implica que el text retrocedeix fins al tràmit parlamentari en comissió. El PSOE espera poder tornar a negociar i portar de nou la proposta al ple del Congrés en qüestió de dues o tres setmanes.

Una aposta “decidida, valenta i democràtica”

La transcendent jornada en l’àmbit polític ha tingut protagonisme sabadellenc. El diputat Paco Aranda (PSC) ha estat l’encarregat de defensar la llei d’amnistia pels socialistes al Congrés dels Diputats. En la seva intervenció, ha defensat que es tracta d’una llei “sòlida i constitucional”, “feta des de l’estat de dret i amb totes les garanties, respectant la separació de poders”, ha remarcat.

Aranda ha reivindicat que es tracta d’una aposta “decidida, valenta i democràtica” per avançar en el camí del retrobament amb Catalunya i la convivència. “És bona per Catalunya i per Espanya”, ha argumentat. El document, ha expressat, contribueix a un país “més obert, més tolerant”, acusant alhora el PP i l’extrema dreta d’utilitzar la llei per atacar el PSOE: “no volen que se sàpiga que Espanya va bé, que es millora la convivència”. Finalment, ha reivindicat que “els catalans volem viure en el 2024 i alguns s’entesten a tornar al 2017”.

El sabadellenc repeteix en aquesta legislatura com a portaveu socialista a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats. Ara, el PSC ha confiat la seva representació en el diputat en una de les comissions clau de la legislatura. La llei d’amnistia era l’únic punt de l’ordre del dia del ple d’aquesta setmana.

Paco Aranda (1977) és l’únic diputat de Sabadell al Congrés dels Diputats. Llicenciat en Dret per la UB i amb un postgrau de Pràctica Jurídica, es va presentar per primer cop a les llistes del PSC per Barcelona a les eleccions generals del 2019 i va repetir en la contesa electoral del juliol passat.

El sabadellenc Paco Aranda (PSC) serà portaveu de Justícia al Congrés dels Diputats

Comentaris
To Top