SAPS ON ÉS...

Saps on és… el monòlit en record a les víctimes de la riuada del 1962?

El monòlit en record a les víctimes de la riuada del 1962 / V. CASTILLO

La nit del 25 de setembre de 1962 serà una data sempre recordada en la memòria dels sabadellencs. A Sabadell, aquell dimarts al vespre, unes fortes precipitacions van deixar més de 200 litres/m² en tres hores, provocant el desbordament de rius, rieres i torrents, on 32 persones van perdre la vida –al Vallès en van ser prop de 700–, a més de greus afectacions a les indústries situades a la llera del riu Ripoll.

Cinquanta anys després d’aquells fets, i en el marc dels actes commemoratius, el 30 de novembre del 2012 es va inaugurar un monòlit en homenatge a les víctimes de les riuades del 1962. A l’acte, que va comptar amb la presència de l’arquebisbe José Ángel Saiz Meneses, es va llegir la relació oficial dels sabadellencs morts, a càrrec del director de l’Arxiu Històric de Sabadell i del Museu d’Història de Sabadell, Joan Comasòlivas.

/ V. CASTILLO

Ubicat a la zona del Molí de l’Amat, i davant del que van ser al seu dia les barraques de Les Clotes de Can Puiggener, la inscripció del monòlit diu: “25 de setembre de 1962. En record de les víctimes de les riuades i en reconeixement de la solidaritat i l’esperit de superació”. El monòlit consisteix en un conglomerat natural del riu, en forma de pedra. Aquest conglomerat és una massa formada per fragments de diversos minerals i roques que s’han format de manera natural en el Riu, i simbolitza el procés de transformació i d’història que representa.

FOTOS | Aniversari d’una jornada tràgica a Sabadell i el Vallès

Comentaris
To Top