Ciutat

Alguns secrets del disseny de TUS: el logo representa una carretera

Fa més de vint anys, el 2001, l’estudi de disseny gràfic Cèl·lula Acció Creativa va rebre un encàrrec: dissenyar el logotip de Transports Urbans de Sabadell (TUS). Un logotip que, de fet, es conserva intacte.

“Volem expressar la identitat de TUS d’una forma senzilla”, exposa Martí Sáiz, CEO de l’estudi. “I quina és la seva identitat?”, preguntem. “TUS és la sang de la ciutat, ens fa arribar a tot arreu, és el nostre metro”, diu. “Sense l’autobús… què passaria?” I el seu disseny ho intenta plasmar: sobrietat, vocació de servei.

L’equip de la Cèl·lula / VÍCTOR CASTILLO

D’entre els grans reptes que han assumit, un va ser la pandèmia, que va obrir la porta a una nova proposta creativa basada en punts de parada. Cèl·lula és qui està darrere de gran part del disseny de TUS, amb Martí Sáiz al capdavant –han creat el primer manual de TUS–, tot i que altres referents també hi han participat: Brunet, Crea Escola, SBD Gràfic i l’Escola Illa. 

El logo, una carretera

El logotip és “la veu en off d’una marca, comunica, ha d’estar molt pensada perquè perduri en el temps. Soc tipocondríac”, admet Sáiz. I què representa el logotip de TUS? Són recorreguts de carreteres. Dibuixen un recorregut. Van optar per dibuixar una tipografia cursiva –per dotar de dinamisme el concepte– de pal sec, amb les lletres enllaçades entre si.

/ CEDIDA

Pel que fa al color, es va decidir mantenir el verd que ja estava representat als vehicles de la cooperativa, quan era l’època de l’avibus. “Vam triar la tipografia Interestate, una lletra de pal sec inspirada en la senyalització de les carreteres dels Estats Units dissenyada els anys noranta per Tobies Free Jones”, afegeix el fundador de Cèl·lula.

Algunes curiositats

El termòmetre: connectant Sabadell

Des del 2020, les il·lustracions de TUS es representen amb icones que recorden els termòmetres de transport –una abstracció de les parades d’una línia–. El dibuix de la Torre de l’Aigua, d’un autobús o d’un arbre de Nadal. Tot està format per termòmetres.

El 40è aniversari: expressar més enllà d’un logotip

Un dels grans i recents encàrrecs de TUS que va rebre Cèl·lula va ser la direcció artística de la festa del 40è aniversari, l’abril del 2022. Autobusos històrics, una llum envoltant i una narrativa convertida en espai. “Va ser una experiència brutal”.

‘Storytelling’: el protagonisme dels usuaris

“Expliquem una història, un petit conte”. El protagonisme dels vídeos que ha elaborat Cèl·lula Acció Creativa per a la cooperativa d’autobusos recau sobre els seus usuaris, i no pas sobre l’empresa. “I és que són la raó de ser de l’empresa”.

TUSTUSTUSTUS… l’onomatopeia del motor

Els autobusos de Sabadell circulen amunt i avall amb una retolació que repeteix les sigles de la cooperativa. Al lateral de cada autobús, a la part superior dreta, apareix el logotip repetit diverses vegades: TUSTUSTUSTUS. I de què es tracta? Representa l’onomatopeia que fa un autobús dièsel en circular. Les trobem a tots els autobusos, en color gris.

I per a molts usuaris aquest detall passa desapercebut. “Aquesta retolació va ser fruit d’una conversa informal el dia de la presentació de logotip, se’ns va acudir que si repetíem el logotip, semblava una onomatopeia que reproduïa el soroll d’un motor dièsel”, explica Sáiz. Una idea que va convèncer al president de la cooperativa, Paco López. Tot i que la revolució de l’híbrid i l’elèctric està ara més a prop que mai.

/ AINA TORRES

Comentaris
To Top