SAPS ON ÉS...

Saps on és… l’homenatge a Joan Montllor i Pujal?

Va cofundar el Centre Excursionista del Vallès, era membre de la Fundació Bosch i Cardellach i cronista honorari de la ciutat

Monòlit d'homenatge a Joan Montllor i Pujal / AINA TORRES

El sabadellenc Joan Montllor i Pujal (1874–1960) va ser una figura clau en el desenvolupament de l’excursionisme sabadellenc i de múltiples iniciatives locals a més d’escriptor. La seva implicació per dinamitzar activitats socials el van fer mereixedor del Premi a la Ciutadania que la Caixa d’Estalvis de Sabadell li va atorgar el 1949.

Montllor i Pujal va cofundar el Centre Excursionista del Vallès, era membre de la Fundació Bosch i Cardellach, cronista honorari de la ciutat, impulsor del Teatre de la Natura del bosc de Can Feu i tantes altres iniciatives com el camp d’aviació, l’Escola Industrial d’Arts i Oficis i el Museu d’Història, entre altres. Joan Montllor i Pujal també va col·laborar en diaris i revistes de Sabadell amb articles d’opinió i de divulgació de la història local. Va ser redactor d’aquesta capçalera, Diari de Sabadell, entre 1928 i 1936, des de la qual es va erigir en protector de  l’anomenada Colla de Sabadell.

Monòlit dedicat al promotor de l’excursionisme Joan Montllor i Pujal / AINA TORRES

El 1975, amb motiu del centenari del seu naixement, se li va dedicar aquest monòlit de pedra situat a la plaça dels Usatges (la Creu Alta), proposat per la Bosch i Cardellach, amb la col·laboració de la UES i l’Ajuntament. Inicialment, l’homenatge comptava amb una placa commemorativa que actualment ha desaparegut. Al mateix barri, dos mesos després de morir, l’Ajuntament li va dedicar un carrer i el que es deia calle de Levante, el 17 d’octubre de 1960 va passar a dir-se calle de Montllor i Pujal.

Comentaris
To Top