SAPS ON ÉS...

Saps on és… l’església de Sant Julià d’Altura?

La dissolució de Sant Pere de Terrassa el 1904 per ser annexionat a Sabadell i Terrassa va fer que les parròquies de Jonqueres s’integressin al barri de la Creu Alta i, Altura, a Ca n’Oriac. Per això, des d’aleshores, l’església de Sant Julià d’Altura forma part del municipi sabadellenc i va deixar de ser la parròquia rural de l’antic terme de Sant Pere de Terrassa.

Sant Julià d’Altura / VÍCTOR CASTILLO

Està situada a la carretera de Sabadell a Matadepera km. 4, tocant al bosc de Can Deu, en un entorn natural privilegiat a la vora del riu Ripoll i de diverses masies com Ca n’Ustrell i Ca n’Argelaguet. La parròquia de Sant Julià d’Altura està protegida pel pla de protecció del patrimoni local i data del s. XVII. L’autoria és desconeguda.

Segons explica el pla de patrimoni local, la primera església data del s. XI i, l’any 1990, al voltant s’hi van descobrir 82 tombes fetes com a fosses simples excavades a terra, que se situen en el període del s. XI al XVII. Els segles XIII i XIV es va ampliar la nau de l’església, amb un nou campanar, ja que l’anterior es va convertir en capella. Durant la Guerra del Francès (1808-1814), l’església va ser incendiada i, el cementiri, profanat.

Comentaris
To Top