Ciutat

La Creu Alta celebra l’aplec de Sant Vicenç de Jonqueres

Els més petits participant al concurs de dibuix / Óscar Espinosa

La Creu Alta i la parròquia de Sant Vicenç de Jonqueres formaven part del municipi de Sant Pere de Terrassa fins al 1904, quan un reial decret va ordenar la desaparició del municipi i bona part va passar a l’administració de Terrassa, principalment, i Sabadell, que es va annexar la parròquia de Sant Vicenç, al barri de la Creu Alta.

L’any 1979, els veïns van impulsar una campanya per salvar l’antiga Ermita de Sant Vicenç de Jonqueres, l’Ajuntament va accedir i va reconstruir l’espai sense dotar-lo d’ús. Una nova campanya veïnal va motivar la primera celebració de l’Aplec de Sant Vicenç de Jonqueres l’any 1987, i ja van 31 edicions.

Els actes van començar aquest dissabte amb el memorial a l’historiador Manel Galícia, veí de la Creu Alta i un dels divulgadors més importants de la història del barri. Es va fer una passejada que va acabar a la Torre de l’Aigua, que enguany compleix 100 anys.

Aquest diumenge és el dia central dels actes. Com cada any des de 1987, els veïns de la Creu Alta van fins a l’Ermita de Sant Vicenç de Jonqueres per celebrar l’aplec. A les 9.00 h un grup ha fet la caminada des de la plaça de la Creu Alta fins a l’ermita. Al llarg del matí han transcorregut diferents activitats com el II concurs de dibuix, la missa de campanya, el concurs de ratafia, i, enguany, la novetat és el concurs d’arròs.

“L’hem mantingut com la segona festa de la Creu Alta”, deia el Rubèn Cantó, president de l’AVV del barri. “Volem que la gent vingui a conèixer part del que era la cultura de l’antiga Creu Alta”, explicava Cantó. L’any vinent, l’objectiu és que els veïns de Can Puiggener també gaudeixin de l’aplec i que participin en el concurs d’arròs. Els terrenys del barri també van formar part del terme de Sant Vicenç de Jonqueres.

Comentaris
To Top