Quins edificis estan protegits a Sabadell?

El catàleg de patrimoni (PEPS) té catalogats uns 800 elements, mig miler dels quals són edificis

  • Quins edificis estan protegits a Sabadell?
Publicat el 10 d’octubre de 2024 a les 17:22
Actualitzat el 11 d’octubre de 2024 a les 11:36
A Sabadell hi ha més de 500 edificis protegits, inclosos en el pla de patrimoni (PEPS), que compta amb uns 800 elements catalogats. Són edificis privats i públics, i en quatre d'aquests darrers, el Museu d'Història ofereix una visita virtual: són els casos de la Torre de l'Aigua, la Casa Duran i els vapors Pissit i Buxeda Vell.

P: Quants elements protegits hi ha?

R: En el pla de protecció del patrimoni hi ha més de 800 elements, uns 500 dels quals són edificis.

P: Quins tipus de béns estan protegits?

R: Si bé la majoria són edificis, el pla també inclou obres d’enginyeria com el pont de la Salut, les passeres del riu Ripoll i la Torre de l’Aigua, entre altres; patrimoni arqueològic, natural i paleontològic i béns d’interès sociocultural i etnològic.

Respecte als edificis d'habitatges, per exemple, hi ha quatre tipus de classificació. Els que estan entre parets mitgeres, al llarg de tota la ciutat, són a la categoria Arquitectura Residencial Urbana Entre Mitgeres.

P: Quin document recull els béns protegits?

R: L’Oficina del Patrimoni s’encarrega de gestionar el Pla especial urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, arqueològics i ambientals de Sabadell (PEPS). Aquest document es pot consultar al web https://web.sabadell.cat/oficina-del-patrimoni/peps. El catàleg de patrimoni és el document que recull les fitxes de tots els elements protegits. En aquestes fitxes, s’explica què és cada bé protegit, quina protecció té, per què es protegeix i quines intervencions s’hi poden fer. També s’inclou una breu ressenya històrica per conèixer els elements catalogats amb més detall.

P: Quins tipus de protecció hi ha?

R: El PEPS es basa en sis nivells de protecció, sent 1 (integral) la més alta i 5 (documental), la més baixa. El grau de protecció determina, per exemple, si un bé es pot enderrocar o no. En el cas dels elements arqueològics, hi ha el nivell 6 d’àrea d’expectativa arqueològica.

P: Qui decideix què i com es protegeix?

R: El procés d’elaboració del pla de patrimoni, renovat recentment, és llarg i inclou la participació de múltiples entitats. Un cop el pla s’aprova, l’Oficina del Patrimoni s’encarrega d’avaluar el compliment del pla. S’hi pot contactar per telèfon (93 745 31 78) o correu electrònic (oficinadelpatrimoni@ajsabadell.cat).

P: Què és la Taula de Patrimoni?

R: Qui tingui un edifici protegit i, per exemple, l’hagi volgut reformar o rehabilitar, haurà estat en contacte amb la Taula de Patrimoni, l’òrgan consultiu de l’Ajuntament per totes les actuacions que incideixin o actuïn en béns protegits, de manera que serveix per resoldre dubtes tècnics sobre què es pot fer i què no. Hi participen representats municipals i d’entitats locals com la Fundació Bosch i Cardellach, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i l’Associació d’Arqueòlegs de Catalunya, entre altres. Les seves actes són públiques i es poden consultar al web https://web.sabadell.cat/oficina-del-patrimoni/taula-patrimoni/actes.

https://www.diaridesabadell.com/2024/10/10/visites-virtuals-torre-aigua-edificis-sabadell/