Arxiu

Inseguretat als Ferrocarrils de la Generalitat

La matinada del 12 de setembre em trobava, esperant l’arribada, a les 0.37, del meu fill, a l’estació dels Ferrocarrils de la Generaliat de Catalunya (FGC) de Sant Quirze del Vallès. Com és habitual en caps de setmana, el tren anava carregat de joves camí de la Zona Hermètica que, un cop arriben a Sant Quirze, baixen i van caminant fins allà.
Aquella nit, també com és habitual, va haver-hi incidents a la zona on es valida el tiquet. La immensa majoria d’aquesta gent no el porta validat, i es creen aldarulls que, precisament, posen en perill la integritat física dels usuaris que, com el meu fill, paguen bitllet. El que més em va sorprendre és que molts d’aquests joves, farts d’esperar a sortir i potser amb la por de ser sancionats per no portar el bitllet validat, van decidir girar cua i, atenció, creuar les vies del tren i sortir – ja sigui saltant, escalant– per l’altra andana on no hi ha ningú vigilant. Sembla increïble que, després de l’incident del dia de Sant Joan que va costar 13 (repeteixo: 13!) morts, no hagin escarmentat. O bé no miren les notícies, o bé són uns autèntics sense-cervell.
Vaig exigir als guàrdies de seguretat, acompanyats de gossos, que obrissin les portes, per tal de no posar en perill la integritat de la gent que sí havia pagat el bitllet, ja que no tenien dret a ésser retinguts. Fins i tot, tot i ser a l’altre costat de la sortida, vaig rebre un llançament de whisky que em va deixar la samarreta xopa. Els guàrdies, que haurien de merèixer tot el respecte del món, rebien insults i fins i tot alguna amenaça de mort: “Que te mato, ¡eh!, que te mato”, “A mí no me mires asín (sic)”.
Això, a més, no és un fet aïllat sinó que és un fet que es dóna cada cap de setmana als FGC i, concretament, a l’estació de Sant Quirze del Vallès. Els vagons han esdevingut sales de festa on es fumen porros, es beu alcohol, s’escolta música a tot volum i, en resum, l’incivisme està a l’ordre del dia. Uns vagons on, la gent que viatja cívicament, no pot dir res ni pot fer res. Calladet i fent bondat.
Els guàrdies de seguretat són allà, sí, però, siguem obvis, quatre guàrdies de seguretat no poden contra una enorme gentada que, potser, duen navalles que, degut al seu estat alcohòlic, qui sap, es veuen prou confiats com per utilitzar-les. Cal una coordinació amb els Mossos d’Esquadra perquè, si cal, estiguin allà cooperant amb els FGC. Segur que la jovenalla no sortiria tan engrescada del tren.
És per això, senyors de FGC, que vull saber si puc viatjar sense el bitllet, si puc beure alcohol, si puc fumar i fer-me porros, si puc insultar la gent que em recrimina per fer-ho, si puc escoltar música a tot volum, si puc saltar les vies i si puc ser incívic.
Perquè, veient el que veig cada cap de setmana, a mi em dóna la sensació que sí  que puc fer-ho… i que no em passarà res per fer-ho.
És per això que exigeixo d’una vegada per totes que facin complir les normatives de civisme i respecte que tot ciutadà ha de complir.

Comentaris
To Top