Arxiu

El segon sexe

Desembarca a Espanya l’avantprojecte de Llei Integral per la Igualtat de Tracte i no Discriminació. Una llei que exalta el dret a la igualtat fins el punt de lesionar altres drets fonamentals. Com la llibertat d’ensenyança, ja que la nova llei denega “qualsevol forma de finançament públic” a l’educació diferenciada. Poc sembla importar l’opinió del Tribunal Suprem, que en sentència de juliol de 2008 recollia que “no es pot associar ensenyança diferenciada amb la discriminació per raó de sexe”, afegint que “l’ensenyança mixta no pot ser imposada”.
Ara bé, donada la penúria del sistema educatiu espanyol (que, segons l’informe PISA de 2009, està per sota de la mitjana dels països desenvolupats i que, amb un 31,2% de fracàs escolar, duplica la mitjana de la Unió Europea), no sembla apropiat discriminar un model educatiu –la single-sex education– en continu avanç internacional. Ja l’any 2002 un estudi de la britànica National Foundation for Educational Research (realitzat sobre 3.000 High Schools y 370.000 alumnes) concloïa que el rendiment de les noies i nois d’escoles estatals d’un sol sexe era major que en les mixtes. La senadora Hillary Clinton va impulsar des de 2006 les aules single-sex per a determinades matèries en col·legis públics dels Estats Units. Un projecte que continua amb l’administració Obama: són ja gairebé 600 els col·legis públics amb aules diferenciades al país.
El model hegemònic de la coeducació està perjudicant els nois. Segons l’informe Fracàs i Abandonament Escolar a Espanya (La Caixa, 2010), un 40% de nois pateixen risc elevant de fracàs escolar, davant el 29,4% de les noies; i, si els nois que abandonen el batxillerat són un 11,7%, el percentatge es redueix en les noies al 7%. I és que el ritme maduratiu és diferent entre nenes i nens. Als quatre anys elles tenen les destreses verbals (resultats de lectoescriptura) d’un nen de sis. Això, unit a la seva major capacitat d’atenció i intel·ligència emocional, fa que els nens aviat es vegin estúpids al seu costat, retraient-se i propiciant l’abandonament escolar.
Els nois són avui els segon sexe i l’educació diferenciada apareix com una oportunitat per a que abandonin el seu paper subaltern i puguin ser educats al seu ritme natural, potenciant el seu desenvolupament i autoestima.

Comentaris
To Top