Arxiu

Què se n’ha fet del llegat Camil Fàbregas?

El 10 de novembre de 1998 es va signar l’escriptura de la donació del llegat Fàbregas-Moix, que l’escultor Camil Fàbregas i Dalmau va fer a Fundació Amics de les Arts i de les Lletres de Sabadell. Un any després, aquesta fundació canviaria de nom i passaria a denominar-se  Fundació Ars, fundació privada. El setembre de 1999 la Fundació Ars va fer públic el llegat de l’escultor Camil Fàbregas, constituït per una important col·lecció d’obres d’art en la qual, a part de les produccions d’aquest escultor, es trobaven importants obres del que fou el seu amic Manolo Hugué, així com d’altres artistes catalans -un llegat que en el seu moment fou meticulosament catalogat per Joan Cuscó i Jaume Mercader. A part de les obres artístiques, l’heretatge que deixava l’escultor es completava amb la cessió de la seva casa, un edifici cantoner situat entre els carrers Migdia i Doctor Crehueras, al centre de Sabadell, per a que es convertís en el Casal de Cultura Fàbregas-Moix, amb la intenció que estigués obert a la resta d’entitats culturals de la ciutat.
Quan es va fer pública aquesta cessió (vegis la portada i pàgina 3 del Diari de Sabadell, del 29 de setembre de 1999), els membres del patronat de la Fundació declararen a la premsa que en els 105 metres quadrats de l’estudi de Camil Fàbregas s’hi habilitaria una sala polivalent per a exposar permanentment les obres de l’escultor i, a més, que s’adequarien unes altres sales relacionades amb cadascuna de les seccions que configuraven la revista cultural “Quadern”. Declaracions de les quals es deriva la intenció de convertir la casa d’escultor en un centre d’activitat cultural al servei de la ciutat de Sabadell, traduint fidelment el desig i les intencions de Camil Fàbregas a l’hora de fer aquella important cessió.
Tretze anys després, què ha passat? Què sap Sabadell, més enllà de l’escadussera informació que ens facilita la pàgina web de la Fundació Ars, sobre l’obra de Camil Fàbregas? De quina manera la ciutat s’ha beneficiat del seu llegat? Té dret moral la Fundació Ars, per molt privada que sigui, a menysprear d’aquesta manera la generositat d’un artista com fou Camil Fàbregas?

Comentaris
To Top