Arxiu

Els conversos

Sí, ja hem sentit dir moltes vegades allò de “la fe dels conversos”, que els fa ser més papistes que el mateix papa. No sé si serà del tot veritat perquè tots coneixem molts fanàtics que mai s’han mogut de lloc i són fanàtics-fanàtics a més no poder, tant si ens referim al tema polític com al món religiós.

Ens parla Cuca Santos, secretària general del Partit Popular de Sabadell, en el seu article titulat “La fe del converso” (D.S. 7 d’octubre de 2014) d’aquells “conversos” que abans criticaven la fi de les corrides de toros a Catalunya, que eren aficionats a “la copla” i que veien els partits de “la Roja” amb els amics i que ara van a favor d’Holanda i critiquen “con inquina el descalabro de los de del Bosque”. I ens parla de “conversiones en masa” i d’algú que canvia “el pendón de la Esperanza Macarena que decoraba su balcón, por la estelada”.

Perdona, Cuca, però hem de creure que si algú fa això és perquè vol fer-ho i no perquè sigui un babau ximplet. Però tú en quin món vius? Ens parles de les conversions de jueus en temps dels Reis Catòlics, allò sí que era jugar-s’hi la pell, però aquí no s’obliga ningú a renunciar a res, tampoc hi ha ciutadans de segona als que s’obliga a renunciar als seus costums ni a les seves arrels. ¿De veritat coneixes algú que comenti que “le avergüenza ver que su abuela, que llegó a Cataluña hace más de cuarenta años ”no parla el català”? De gent gran -i no tan gran- que no parla el català n’hi ha milers a Catalunya i tots en coneixem, i la respectem i fins i tot nosaltres mateixos”ens passem” al castellà sense fer cap esforç especial, t’ho ben asseguro. I si un fill o nét parla així de la seva àvia, goso a dir que aquest personatge (si és que de veritat existeix) té un problema que no té res a veure amb la llengua o amb la senyera, segur Cuca. Vinga, dona, calma, et puc ben assegurar que en els últims trenta anys, a casa nostra, no hi ha hagut cap “gota malaya” ni s’ha fet cap “lobotomia mediática” a ningú ni tampoc s’ha inculcat a les escoles la fe nacionalista “basada en el odio al contrario”.

Per cert, et sonen els diaris ABC i La Razón? I un canal de televisió que 13 vegades cada minut tiren llenya al foc contra tot allò que ells en diuen “la deriva nacionalista, el separatismo agresivo que rompe España” i moltes altres floretes neo-franquistes? A alguns els interessa fer pel.lícules de terror i ciència-ficció quan parlen de famílies que ja no poden celebrar Nadal perquè s’han tirat els plats pel cap. No sé si tu en coneixes alguna. Jo no, t’ho ben asseguro. Afegeixo, a més, que la llibertat no divideix mai. Per això volem votar i decidir, perquè creiem que la llibertat és el bé més preuat i un dret natural de totes les persones i de tots els pobles. I això no va mai contra ningú. ¿Com és que a alguns els costa tant d’entendre-ho? Una bona llàstima.

Comentaris
To Top