Opinió

El futur de Sabadell

El diumenge 24 de maig tindran lloc les properes eleccions municipals, és a dir, en poc més de tres mesos i mig. El proper mandat municipal, d’aquest 2015 fins a l’any 2019, tindrà tot un seguit de reptes molt importants per a la ciutat. Sabadell no és una illa deserta i té molts problemes comuns amb moltes ciutats catalanes i espanyoles. Tot i així, Sabadell també té alguns problemes addicionals que no tenen altres ciutats semblants. Les conseqüències del cas Mercuri, especialment dins del propi govern del PSC, han malmès i limitat l’acció municipal. Alhora, la incapacitat de l’oposició per articular una alternativa que conduís a una moció de censura també genera paràlisi. Tot plegat ens ha conduït a una campanya electoral llarguíssima, d’un any i mig o més, on tothom planteja la seva acció política en clau de campanya. Mentre, els problemes creixen i les solucions no apareixen.

Entre 2015 i 2019 es posarà en marxa el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), el Metro de Sabadell, i caldrà replantejar de dalt a baix la mobilitat a Sabadell. Haurem de debatre i decidir quins canvis cal fer al transport públic amb autobús. I ja posats, hauríem també de repensar com articulem carrers i avingudes de la ciutat, triant o combinant millor la relació entre cotxes, vianants i bicicletes. A Sabadell també tenim al davant la necessitat de fer un nou Pla General d’Ordenació Urbana, vist l’esgotament de l’anterior pla que data de 1993. La ciutat ha canviat, el món ha canviat i la realitat de 2015 no té res a veure amb la de 1993. Per tant, hem de posar-nos a pensar en com ordenem la ciutat d’aquí als propers 20 o 30 anys. Al 1993 vàrem deixar de banda la ciutat industrial apostant per una ciutat de serveis, potser parcialment esgotada. Necessitem, doncs, prendre ràpidament decisions sobre el futur de Sabadell a mitjà termini.

Tenim uns problemes de sanitat pública enormes, amb un hospital de primer nivell però segrestat en la seva gestió pel govern de la Generalitat. L’Ajuntament té participació al consorci del Taulí i hauria de ser-ne un líder de primer nivell o un interlocutor sagrat per a la Generalitat. El mateix podríem dir de la Companyia d’Aigües, ara en mans d’una empresa de matriu estrangera. Són realitats problemàtiques que reclamen d’un ajuntament ferm, capacitat, amb criteri i lideratge de ciutat.

Hi ha àmbits de l’Ajuntament de Sabadell on tothom sap que hi ha problemes estructurals molt profunds, que demanen de canvis molt importants. És el cas, per exemple, de la Policia Municipal o d’Urbanisme. I no són problemes fruit de l’era Bustos, sinó que molts d’ells s’arrosseguen des de fa més de 20 anys. Com és lògic, cal posar ordre a aquests departaments perquè la ciutat no pot estar coixa des del seu ajuntament. I cal fer-ho ja, aprofitant el proper mandat 2015-2019.

Al 1979 la ciutat va viure un punt d’inflexió, de l’ajuntament franquista als nous temps democràtics. La ciutadania va optar pel binomi PSUC-Antoni Farrés com a solució per treure Sabadell del forat post-franquista i de la crisi del tèxtil. Al 1999, l’esgotament del projecte Farrés (i l’esmicolament del seu partit), va dur a un nou punt d’inflexió on Bustos i el PSC van endur-se la confiança de la ciutadania. Ara, al 2015, la justícia s’ha endut aquest darrer projecte polític per a Sabadell i ens trobem en un nou punt d’inflexió.

Però l’autèntic problema és que a data d’avui, els partits presents a l’Ajuntament i algun que ara no hi és però hi podria ser-hi no presenten res que valgui la pena. A hores d’ara, no es veuen ni organitzacions, ni programes ni partits capacitats per solucionar els problemes de Sabadell. No hi ha lideratges individuals ni col·lectius, ni tampoc criteri per solucionar res. Ningú té vocació ni ganes de governar ni d’articular cap majoria per governar. Veient els problemes i reptes que té Sabadell al davant, fa por mirar els qui opten per solucionar-los.

O d’aquí al 24 de maig canvien molt les coses, o el futur de Sabadell no pinta massa bé.

“A hores d’ara, no es veuen ni organitzacions, ni programes ni partits capacitats per solucionar els problemes de Sabadell”

Comentaris
To Top