Opinió

Els reptes locals de la igualtat

Diumenge passat va ser el 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Com sempre, a la ciutat s’han dut a terme diferents actes de commemoració. Estem a poques setmanes de les properes eleccions municipals, quan triarem i coneixerem quines persones i candidatures governaran Sabadell durant els propers quatre anys. Lògicament, a hores d’ara, el més important és conèixer què voldran fer, més inclús que les persones que conformaran les candidatures. Els programes electorals, el conjunt de compromisos i propostes concretes per dur a terme des de l’Ajuntament, haurien de ser el centre de l’actualitat política sabadellenca. Ara hauríem d’estar en ple debat de propostes, de solucions als problemes, d’idees per als reptes que té la ciutat. Però lamentablement, el debat sobre persones i personalismes està centrant l’actualitat política, deixant de banda el que més necessita la ciutat: fets i no pas persones.

Als propers quatre anys, també en l’àmbit de la igualtat entre dones i homes l’Ajuntament té una responsabilitat important. L’Ajuntament, tot i les poques competències i recursos disponibles, sempre ha de tenir un paper no només de lideratge sinó d’innovació i d’aplicació de tot el que sigui possible perquè la igualtat entre dones i homes sigui real i efectiva. Per tant, potser paga la pena exposar un seguit de propostes que es podrien debatre, treballar i, si s’escau, aplicar-les des del proper consistori. I si fos possible, caldria aplicar-les amb el màxim consens polític i ciutadà, amb els màxims acords entre govern i oposició.

En primer lloc, hi ha un detall previ a les pròpies eleccions municipals. Seria molt interessant que tinguéssim dones caps de llista. De moment, a totes les candidatures de les que coneixem el cap de llista, sempre és un home. D’altra banda, les llistes haurien de ser ordenades amb la presència igualitària de dones i d’homes, “en cremallera”. És a dir, que els homes ocupessin els llocs imparells de les llistes, i les dones els llocs parells; o a l’inrevès. Així s’asseguraria una millor participació femenina al proper consistori. El que caldria evitar és complir la llei fent una “trampa” poc ètica. La llei diu que dels cinc primers llocs d’una candidatura, cap gènere pot ocupar menys de dos llocs. Sovint se situa a les dones als llocs 4rt i 5è, dificultant la seva elecció (si surten un, dos o tres regidors elegits, sempre són homes).

L’Ajuntament contracta molts béns i serveis, i fa moltes compres de tot tipus de productes. Caldria, per tant, que a tota contractació, a tot plec de clàusules per a un contracte municipal, es contemplessin un seguit d’obligacions per a les empreses proveïdores o contractades. Per exemple, que tinguessin el màxim possible de personal femení o paritari entre dones i homes. I també que no hi hagués la més mínima diferència salarial entre dones i homes, per feines iguals o anàlogues.

El mateix criteri de presència i participació femenina hauria de promoure’s entre la societat civil organitzada. Caldria incentivar, inclús econòmicament, a les entitats i associacions amb directives paritàries, o penalitzar aquelles on les dones en són absents dels òrgans directius. I caldria fer un esforç perquè les activitats extraescolars esportives als centres educatius tinguin el màxim de participació de nenes i noies, actualment força deficitària.

L’ajuntament podria prohibir la presència de publicitat sexista a instal·lacions municipals, com els “mupis” (plafons propagandístics municipals), les parades d’autobús, etc. I seria interessant quadrar els horaris dels actes, reunions i trobades per fer més fàcil la conciliació familiar. I es podrien incloure serveis de mainaders o mainaderes per tal de facilitar la participació de dones a tot tipus d’actes, trobades i reunions.

No és tan difícil pensar en com millorar a Sabadell la igualtat entre dones i homes. Només cal posar-s’hi. I el mateix val per a la resta de temes. Sempre serà millor debatre sobre propostes i idees que sobre qui ocupa la cadira.

“Seria molt interessant que tinguéssim dones caps de llista a les properes eleccions municipals”

Comentaris
To Top