Opinió

Els anys passen, però no pesen (

Cinquanta anys! Què són 50 anys? A la vida d’una muntanya 50 anys no són res i la seva proposta de futur és pràcticament inapreciable. A la vida d’una persona 50 anys poden representar el recorregut que comporta avançar cap a la maduresa amb unes perspectives de futur, que poden ser de més o menys llarga durada, però sens dubte poden donar molta marxa, il·lusions i esperança. A la vida d’una institució, 50 anys, s’hi acumula l’esforç i el projecte de molta gent, representa la participació d’uns ciutadans interessats i la implicació en accions col·lectives, ciutadans que en un principi eren joves amb energia, il·lusió i voluntat que s’han anat fent grans sense perdre ni aquesta il·lusió i voluntat, però que han tingut al darrere noves generacions que amb les mateixes ganes han sigut la saba que ha fet de la institució una força viva de la ciutat.

Enguany fa 50 anys que es va fundar la Filial del Vallès Occidental de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya (ACM). 50 anys per una institució són força anys. Va créixer petita, el nucli inicial fou un petit grup de metges rossegats pel cuquet de compartir dubtes, neguits i experiències professionals. S’organitzaren segons els patrons clàssics de l’Acadèmia Atenenca. A aquesta iniciativa s’hi anaren afegint més professionals de la medicina, poc després els estudiants d’aquesta branca científica i de mica en mica altres professionals de les ciències de la salut per arribar a ser – després de només 50 anys – una institució on tenen cabuda a més de facultatius, infermeres, psicòlegs, treballadors socials de l’àmbit de la salut, auxiliars de clínica, etc.

La Filial de l’ACM ha arribat fins aquí fent què? Segurament no totes les coses que caldria haver fet, però no hi ha dubte que ha estat molt important en la formació continuada dels professionals del ram. Ha dut a terme en èpoques diferents estudis sobre la realitat de l’estat de salut de la població de Sabadell i ha aportat propostes de millora. Darrerement participa en el Consell Municipal de Salut.

Els 50 anys de vida de la Filial del Vallès Occidental de l’ACM ens permeten mirar el passat, ens permeten contemplar la seva trajectòria que, en certa manera, retrata la trajectòria sanitària de la ciutat la qual cosa ens obliga a fer-nos un parell de preguntes amb aires de futur.

Què representa o ha de representar o quin sentit té mantenir una institució d’aquesta mena? Quin impacte i servei pot exercir en la comunitat sabadellenca en particular i en la vallesana en general?

Des d’aquest punt de vista mantenir viva aquesta Institució té tot el sentit del món. Les tècniques mèdiques han canviat, la relació metge/malalt també. Si en el 1966 aquesta relació era en certa manera una relació de poder, era allò de “El que el senyor metge digui”, avui contemplem la persona malalta en la seva globalitat i en la seva complexitat perquè sabem que, a més del microbi o la lesió que afecten l’organisme, hi ha molts altres aspectes que s’han de tenir en compte, ja que cuidats o passats per alt poden modificar el desenvolupament de la malaltia i millorar o no la qualitat de vida del pacient.

És fàcil d’endevinar que, un cop acabada aquesta relació de tu a tu, exigeix una intervenció multidisciplinària on la intervenció de diferents professionals amb les seves habilitats específiques i assumit un objectiu comú es fa imprescindible. L’Acadèmia és això, un espai de debat, un espai on sigui possible adquirir nous coneixements, en definitiva una àgora on conflueixen parers diversos, punts de vista diferents i moltes, moltes ganes de compartir.

Han passat 50 anys, l’organització sanitària i el paper dels diferents agents, aparentment, no tenen res a veure, però per l’Acadèmia segueix sent vigent perquè la comunicació
interprofessional és importat per poder humanitzar la tasca professional i millorar la qualitat de vida de les perso persones que pateixen.

“Enguany fa 50 anys que es va fundar la Filial del Vallès Occidental de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya (ACM)”

Comentaris
To Top