Opinió

Reivindicant Ribatallada i Gotelles

La zona més al nord de la ciutat és una gran desconeguda i està deixada, de sempre, de la mà de Déu. Als darrers temps ha rebut, a més, la fúria del vent. Però no em referiré a aquesta qüestió, sinó a l’espai que hi ha entre Sant Julià d’Altura i els confins de la ciutat situats cap al torrent de Gotelles.
D’entrada dir que la pista forestal que va de dalt el pla fins baix al torrent de Ribatallada, està pensada per camions. No es podria fer una feina de microcirurgia i convertir-lo en un camí per excursionistes? A més els milions de bicicletes que hi circulen quan baixen estan sempre a punt d’atropellar al nens i nenes que tranquil·lament hi passen. La cadena només serveix perquè no hi circulin els cotxes.
La segona cosa que caldria fer és tirar a terra Can Ribatallada nova, netejar l’espai i consolidar la part de murs que queden de l’antic Castell de Ribatallada i fer-hi un corriolet i un mirador. El Castell se’n té referència des de 1136. El Compte de Barcelona Ramon Berenguer IV el donà en feu al senescal Guillem Ramon. Els Montcada van ser-ne propietaris fins el 1310, després als Clasquerí i per fi els Togores. En una ciutat com la nostra amb tant poques referències antigues no està de més donar-li el valor que té.
La tercera cosa que es podria fer, és posar en funcionament l’antic pantà de Ribatallada. Encara hi resta una placa de l’any 1895 on se’ns indica que hi cabien 10.000 metres cúbics d’aigua. El pantà va ser operatiu més o menys fins inicis dels anys seixanta. L’aigua venia de les mines de la zona. Els pocs llocs on es podien veure les mines han anat quedant amagades pels despreniments de terres dels marges. Les aigües d’aquesta zona es van tornar a aprofitar quan la darrera gran sequera de l’any 2008 quan unes petites obres de canalitzacions van permetre el seu reaprofitament. No seria una bona solució per aconseguir aigua per regar els arbres i plantes dels espais que caldrà reconstruir a dalt la plana? O és que algú pensa que Déu nostre senyor ens ha prohibit regar? Potser així alguns espais del bosc de Can Deu triguen menys de 40 anys a recuperar-se. Almenys es podria regar a la zona del pàrquing, del mirador a Castellar, als voltants de Sant Julià i a l’entorn de Sant Vicenç de Verders. Com deia John Maynard Keynes, a llarg termini tots serem morts. Bé d’aquest tema en parlaré un altre dia.
La quarta cosa que s’hi podria fer és fer petites reformes al camí del Torrent de Gotelles.
El Torrent de Gotelles és dels espais propers a Sabadell més màgics. Em meravella com fins i tot en temps de sequera sempre brolla aigua del no res. Ja entrats al Torrent de Gotelles hi trobem la fita dels tres termes: Sabadell, Castellar i Matadepera. Caldria impedir que els cavalls i sobretot les bicicletes passin per un espai on està directament prohibit. Potser caldria també posar-hi alguns petits ponts com els que hi ha al Torrent de Colobrers.
La font de la Moreria, sembla que fa referència a una antiga construcció de la Torre de la  Moreria que hi ha dalt, espai que jo no he sabut trobar i documentar. En fi, crec que l’ajuntament s’hauria d’adreçar a CASSA i reclamar als nous propietaris una mica de sentit comú i plantejar-se recuperar per la ciutat un dels seus espais emblemàtics, un dels llocs on Sabadell aconseguia el seu bé més preuat: l’aigua. No crec que estiguem parlant d’un gran dispendi i alhora la companyia retria homenatge als seus inicis. ([email protected])

“Crec que l’Ajuntament s’hauria d’adreçar a CASSA i plantejar-se recuperar per la ciutat un dels seus espais emblemàtics”

PAGE   \* MERGEFORMAT 1

Comentaris
To Top