Opinió

39 anys

L’any 1975 va morir Franco, 39 anys després de l’inici de la Guerra Civil espanyola. L’actual Constitució espanyola va ser aprovada al 1978, és a dir, 39 anys després del final de la Guerra Civil. I ara, en ple any 2016, es compliran els 39 anys des de les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura (van ser el 15 de juny de 1977).

La percepció del temps canvia amb l’edat, però el temps per ell mateix no s’estira ni s’arronsa. Trenta-nou anys duren sempre el mateix. Però la comparació entre moments i èpoques ens permet adonar-nos dels canvis profunds que pot arribar a viure una societat.

A l’any 1978, després d’unes eleccions democràtiques i amb una nova Constitució, la Guerra Civil sonava a molt llunyana. Per a molta gent nascuda després de 1939, la Guerra Civil són les històries de la vora del foc que explicaven avis, àvies, mares i pares. No eren vivències personals d’aquesta gent nascuda més enllà de 1939, i ho trobaven vell i antic. Cal notar que al 1978, algú nascut al 1939 tenia exactament 39 anys, per tant era una persona adulta.

Comparant aquells anys amb els actuals, veurem que per a tota la gent nascuda després de 1975 (o de 1977 o 1978), la dictadura de Franco, la Constitució i la transició política espanyoles són ja molt velles; són antigues. Sonen exactament igual que les històries sobre la Guerra Civil que s’explicaven als anys 70.

Felipe González va guanyar les eleccions de 1982, només set anys després de la mort de Franco. Va ser president del govern durant 14 anys, i aquest 2016 farà 20 anys que Felipe González va deixar de governar Espanya. Per a tota una generació Felipe González és un senyor que surt pontificant sobre tot, però del que ni se sap què fa ni què hi pinta al país. A la Setmana Santa de 1977 (aviat farà 39 anys exactes) es va legalitzar el PCE (Partit Comunista). Avui, el PCE està més a prop de la mort definitiva del que mai ho ha estat. No el va liquidar una dictadura sinó que acaba ara, en democràcia i llibertat. I és que tant Felipe González com el PCE són un passat ja llunyà, en blanc i negre. I molts milions de gent espanyola no sap ni entén què són ni què pinten a l’actual Espanya.

Hem d’entendre que per a una important majoria de la ciutadania catalana i espanyola la transició i la Constitució són coses antigues, d’un passat ja superat. Per tant, pretendre ara recuperar “esperits” de la transició o “consensos” constitucionals sonen a viatjar en el temps, gairebé 40 anys enrere. I en aquells temps, curiosament, qui va progressar políticament fou qui no parlava de la Guerra Civil, sinó d’un futur nou. Ara, anem pel mateix camí.

Fa gairebé 20 anys que els ordinadors, els telèfons mòbils i internet ens acompanyen tot el dia i a tot arreu. Si expliquem a qualsevol persona menor de 30 anys que existia un aparell que es deia “màquina de escriure”, ara riurà. Per tant, no podem pretendre que tota una nova generació entengui la societat i la política amb les eines i els conceptes de fa 39 anys. No ens pot sorprendre que triomfin els missatges polítics basats en un titular, en els 140 caracters de Twitter. En el temps dels missatges instantanis i breus als mòbils (“whatsapp”), ja no s’entén una llarga argumentació sobre qualsevol qüestió. Amb una imatge i un text breu s’acaba expressant allò que abans ocupava una pàgina de text -o més-.

Ja no té sentit considerar ni entendre el món segons els paràmetres de fa 39 anys. La nostra societat ha canviat moltíssim, a una gran velocitat. I continua canviant, dia rere dia. Hi ha tota una generació menor de 40 anys que viu a un planeta completament diferent del que teníem durant la famosa transició política espanyola. El futur, tant a curt com a mitjà termini, el determinarà aquesta generació. I ho farà al seu estil, amb el seu llenguatge i amb les seves formes d’entendre el món i la societat. El vent de la història i dels temps s’endurà a qui no s’hi adapti, agradi o no, sigui del ram que sigui, món polític inclòs.

“No podem pretendre que tota una nova generació entengui la societat i la política amb les eines i els conceptes de fa 39 anys”

Comentaris
To Top