Opinió

Històries del Brasil

Luiza és una brasilera nascuda a Fortaleza l’any 1984, ciutat del nordest del Brasil, costanera, amb 2’5 milions d’habitants. Actualment viu a Catalunya des de fa poc més d’un any, treballant de maquilladora a actes de tot tipus (passarel·les de moda, teatre, etc.) aquí i a Espanya i Itàlia.

Luiza és la més petita de 12 germans d’una família pobra. Quan va néixer, Brasil encara vivia sota una dictadura militar. L’any 1984 Luiza vivia a uns dels barris de la perifèria de Fortaleza, a més de 8 kms del centre. Els carrers no estaven asfaltats ni tampoc hi havia clavegueram. La casa de Luiza era d’autoconstrucció, a uns terrenys municipals als afores de la gran ciutat. A casa de Luiza menjaven arròs amb ous, el menjar més barat. I un dia a la setmana hi havia pollastre, l’única carn que podien comprar. Luiza havia de caminar més de mitja hora per arribar a l’escola, pública i amb pocs recursos. Pocs infants hi duien esmorzar o berenar. Hi havia alumnes sense sabates i amb robes esparracades. Sí, a l’any 1992.

Al 2002, la victòria de Lula da Silva va dur esperança a Luiza i a la seva família. Les escoles públiques van multiplicar-se. Cada infant rebia en préstec els llibres, se li regalava un uniforme sencer, amb sabates incloses. Tothom va passar a tenir esmorzar, berenar i dinar gratuït a totes les escoles públiques. Així es garantia calçat, roba i alimentació per a tots els infants. Les famílies amb infants menors de 17 anys van passar a rebre subsidis importants a canvi de dur els infants a l’escola. I els nous centres de formació professional -completament gratuïts- van permetre a noies com Luiza aprendre un ofici a prop de casa, i sense cost per a la família. Un altre programa del govern de Lula va permetre legalitzar la casa de Luiza. Els mangos que creixen al seu pati ja creixen a terra propietat de la família de Luiza. I com la família de Luiza, entre 30 i 40 milions de persones van deixar la pobresa.

Però ni Lula ni Dilma Rousseff governen ja. Un cop d’estat “legal” els ha apartat del govern. I al Brasil hi ha un govern nou. Tots els ministres són homes blancs. La meitat mulata, mestissa, negra o femenina del país no hi és. És el mateix que passava als governs de la dictadura militar de 1964 a 1985. Dels 23 ministres del nou govern, set estan implicats al cas de corrupció “Lava Jato”, el mateix cas del que s’acusava a Lula da Silva, i relacionat amb l’empresa pública Petrobras. El nou ministre de Desenvolupament, Indústria i Comerç és un bisbe evangèlic que és creacionista i rebutja l’evolució de les espècies. El nou ministre d’Agricultura és un multimilionari alhora que primer productor brasiler de soja. També és responsable de la deforestació de milions d’hectàrees al Mato Grosso, a més de ser un dels principals opositors a les mesures contra el treball esclau endegades per Lula i Dilma Rousseff. A més, el nou president, Michel Temer, ha dit que compta amb la seva dona com a assessora en temes socials, perquè és advocada. Bé, és llicenciada en Dret sense haver exercit mai, i al seu currículum només hi consta haver estat la segona classificada al concurs de Miss Sao Paulo, i haver-se casat als 20 anys amb un polític milionari de 63 anys.

És com si a Espanya hi hagués un nou govern, amb un president no votat a les urnes. Imaginem per un moment un govern conservador a Espanya, amb una tercera part dels ministres implicats en casos de corrupció. Algú s’imagina que Matas, Camps, Granados, Barberà o Bárcenas fossin ministres? Imaginem també Rouco Varela de ministre i el duc d’Alba de ministre d’Agricultura.

El nou govern brasiler ja ha dit que retallarà tots els programes socials perquè hi ha massa despesa pública. (El deute públic brasiler és del 63% del PIB, mentre que a Espanya és del 100%).

Si Luiza torna al Brasil, les oportunitats per sortir de la pobresa que va tenir ja hauran desaparegut. La democràcia majoritària dels pobres ha perdut gràcies a l’avidesa de poder i diners de la minoria de rics i poderosos.

“El nou govern brasiler ja ha dit que retallarà tots els programes socials perquè hi ha massa despesa pública”

Comentaris
To Top