Opinió

Can Balsach com a exemple

El PSC manté el seu compromís amb l’acord unànim de les forces polítiques de la ciutat de cessió de la part de nord de Can Balsach al Casal El Tallaret. El Grup Municipal Socialista i el PSC de Sabadell mantenim la voluntat i el compromís de fer-ho possible. Però també volem que les coses es facin bé, que es facin conforme marca la Llei.

Quan el nou govern de la ciutat va assumir el compromís de fer possible aquest acord va assumir també fer-ho amb respecte a la Llei, però al nostre entendre el govern no ho ha fet. Al ple de gener ja vam traslladar els nostres dubtes sobre la  correcció de les condicions de la concessió així com al procés seguit, o més ben dit, el procés que no s’havia seguit. En concret vam expressar dubtes sobre la durada de la concessió: 21 anys d’ús exclusiu i excloent d’un espai públic per part d’una entitat privada. Dubtes també sobre que la concessió sigui gratuïta, és a dir, l’entitat no haurà de pagar cap cànon ni lloguer durant 21 anys per la utilització de gairebé 900 m2 d’un espai públic. Dubtes sobre que la concessió es vulgui fer per adjudicació directa, és a dir, sense concurrència pública o igualtat d’oportunitats per altres entitats que volguéssin presentar-se al procés de concessió. Vam plantejar dubtes sobre la inexistència d’una garantia suficient i finalment vam plantejar dubtes sobre la necessitat que, com estableix la Llei urbanística vigent, abans de acordar la concessió es modifiqui el Pla General per tal de permetre que a la part nord de Can Balsach es puguin desenvolupar usos associatius.

Aquest darrer punt és especialment rellevant ja que la part nord de Can Balsach està qualificada urbanísticament com a espai esportiu, i segons la normativa urbanística local i nacional es tracta d’usos exclusius i excloents, no permetent-se que es desenvolupin altres usos si no es porta a terme una modificació de la planificació urbanística. Per tant per tal que el Casal El Tallaret pugui desenvolupar les seves activitats s’ha de procedir prèviament a aquesta modificació del planejament de Sabadell.

Això no s’ha fet. El Grup Municipal Socialista a més de plantejar els seus dubtes al ple de passat gener va presentar al·legacions a l’aprovació inicial del procediment de concessió. El govern va desestimar les al·legacions i va portar a ple la continuació del procediment de concessió. És per això que el Grup Municipal Socialista va votar en contra del dictamen, i vam tornar a requerir al govern que respecti els acords de ple.

Hem advertit en tres ocasions, demanant fins i tot que el dictamen quedés sobre la taula per tal de discutir, debatre, i si era possible acordar una solució al que per nosaltres és una greu infracció urbanística. El govern va fer cas omís a les nostres sol·licituds i davant d’aquesta actitud el Grup Municipal Socialista s’ha vist obligat a demanar empara als Tribunals. Vam presentar una denúncia per possibles delictes de Tràfic d’influències, Prevaricació urbanística, Contra la ordenació del Territori i de Negociacions prohibides als funcionaris, i immediatament un Jutjat de l’àmbit penal de Sabadell va requerir al govern que li enviés l’expedient de Can Balsach, i paralel·lment va citar al tinent d’alcalde Maties Serracant que comparegui davant dels Tribunals en qualitat d’imputat (ara investigat).

Aquest son els fets. Ara ens preocupen les conseqüències i les derivades de tot plegat. La primera és la pseudo fugida del regidor imputat. Maties Serracant no dimiteix, tot i haver exigit per activa i per passiva que altres ho féssin en circumstàncies similars. Tampoc l’alcalde està a l’alçada de les seves paraules i dels seus compromisos. Entenem que sigui difícil mantenir el ja fràgil equilibri del govern abans d’aquests greus fets, però davant la negativa del regidor imputat a presentar la seva dimissió, l’alcalde hauria d’haver cessat al regidor imputat.

Diuen que “una cosa es predicar y otra dar trigo” i, quan es compleix un any de nou govern, aquest ja té un regidor imputat, i molt em temo que no serà l’últim.

“Un Jutjat penal va requerir al govern que li enviés l’expedient de Can Balsach, i va citar el tinent d’alcalde Maties Serracant com a imputat”

Comentaris
To Top