Opinió

Canvi d’alcalde (2)

El possible canvi d’alcalde és la llarga notícia política a Sabadell. Potser cal explicar i valorar aquesta possibilitat.

Els acords de novembre de 2015 entre ERC, Unitat pel Canvi (UxC), Crida per Sabadell i Guanyem Sabadell expliciten que al juny de 2017 Juli Fernández “posarà el seu càrrec a disposició de les forces que el van votar a la investidura”. El mateix acord determina que “les quatre organitzacions polítiques es comprometen a garantir una nova investidura amb el relleu a l’alcaldia al juny del 2017 pels dos anys restants de mandat”.

Juli Fernández i ERC han deixat clar que no tenen cap problema en deixar l’alcaldia. Però posen una condició “verinosa”: que les altres tres forces polítiques es posin d’acord en un substitut. Hi ha molts dubtes sobre si Unitat pel Canvi, Crida per Sabadell i Guanyem es posaran d’acord. D’entrada, Unitat pel Canvi ja ha ratificat en assemblea que volen l’alcaldia, en concret, per al seu cap de llista, Joan Berlanga. D’altra banda, la Crida per Sabadell ha posat unes quantes condicions per votar un nou alcalde o alcaldessa. En privat reconeixen que no es fien gens de Joan Berlanga ni d’UxC. De fet, no el votarien si no es compromet a complir diverses condicions. I donat el cas, es postularien per a l’alcaldia, tot i que és dubtós que proposessin Maties Serracant, durament criticat en privat per sectors de la Crida.

La malfiança de la Crida per Sabadell cap a Unitat pel Canvi és lògica. UxC té quatre regidors que competeixen per demostrar qui és més irrellevant políticament. UxC se sustenta en un acord local de tres partits (ICV, EUiA i Podemos) implicats en la creació del nou partit polític d’esquerres dirigit per Ada Colau i Xavier Domènech. ICV és un partit en fase de desaparició. EUiA també va de camí a la desaparició, i el seu regidor, Eduard Navarro, va liderar al darrer congrés d’EUiA el sector que s’oposa al nou partit de Colau i Domènech. El cas de Podemos a Sabadell és entre còmic i penós. Ningú sap qui és el Podemos de veritat a Sabadell. Hi ha tres grups que en reclamen la legitimitat. I com és fàcil imaginar, el pitjor enemic de cadascun dels Podemos de Sabadell no és la dreta, ni Rajoy, ni el neoliberalisme, sinó els altres dos grups de Podemos de Sabadell. Algú haurà d’explicar algun dia com Podemos de Sabadell va passar de més de 1.000 persones a poc més de 50, i això sumant tots tres grups.

Guanyem Sabadell no diu res públicament, però deixa caure que ja li està bé que Juli Fernández continuï com a alcalde. Aquesta opinió s’emmarca en la por de Marisol Martínez a perdre protagonisme i atribucions si hi ha un nou cartipàs municipal, fruit d’un canvi a l’alcaldia. A diferents àmbits s’anomena a Marisol Martínez com a l’”alcaldessa”, vist que està arreu i que “surt més a la foto” que no pas el propi alcalde.

Martínez té part de raó atès que, després de diversos girs, ara l’alcaldia s’ha rodejat d’un grup de persones prou vàlides, de la confiança de Juli Fernández. Amb un nou alcalde, els canvis en aquest primer entorn -així com al cartipàs- podrien conduir a un retard general que comportaria més paràlisi institucional i administrativa.

CiU, Ciutadans, PP i els tres regidors que queden al PSC no donaran suport a cap canvi d’alcalde. Una altra cosa són els dos regidors trànsfugues del PSC, que podrien canviar d’opinió, previ oferiment d’atractius àmbits de govern. Val a dir que són regidors no elegits en un primer moment, sinó perquè va córrer la llista, en un cas per pressions a la número 2, i en l’altra perquè el regidor dimitit es va afartar d’una llista bustista i d’un partit en crisi.

No sembla massa clar a hores d’ara que hi hagi un canvi a l’alcaldia a Sabadell. Tot i aixì, tampoc sembla gens clar que sigui un canvi a millor. Després del cas Mercuri i de la poca decisió de Joan Carles Sánchez, ens haurem menjat 8 anys a Sabadell. Els nous lideratges polítics arribaran a Sabadell com a molt d’hora al 2019, no pas abans.

“No sembla massa clar a hores d’ara que hi hagi un canvi a l’alcaldia a Sabadell”

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

To Top