Publicitat
Ciutat

Rafael Vallbona guanya el 37è Premi BBVA Sant Joan

El guanyador del 37è Premi BBVA Sant Joan és l’escriptor i periodista Rafael Vallbona amb la novel·la ‘La casa de la frontera’ que narra la vida de cinc generacions d’una família de la Cerdanya. El premi està dotat amb 35 mil euros, lliures d’impostos, a banda dels drets d’autor. El llibre serà presentat el setembre a la Setmana del Llibre en català per Edicions 62.

‘La casa de la frontera’, l’obra guanyadora d’aquesta edició del Sant Joan és una novel·la coral que narra els fets més rellevants que han transformat la Cerdanya i tot el país, des de la Setmana Tràgica, passant per la Guerra Civil i la postguerra, fins a l’auge del turisme i la perforació del túnel del Cadí. Ho fa a través de cinc generacions de la família Grau i l’establiment fronterer que regenta al barri de la duana de Puigcerdà.
L’establiment pertany a la família Grau des de finals del segle XIX, quan la van comprar per instal·lar-hi un hostal que amb el temps es va transformar en bar i botiga de queviures. El dia de la jubilació, mentre apaga per darrera vegada les neveres i els llums de la botiga, la Carme repassa la vida de la seva família –des dels rebesavis fins als fills- i recorda sense nostàlgies la història d’aquesta casa fronterera. Un lloc de pas, on s’hi han encreuat molts destins –aventurers, fugitius o exiliats- i que enmig d’un paisatge imponent, ha estat testimoni d’alguns dels episodis més rellevants.
Ara que tanca la botiga la Carme sent com el seu món s’apaga. Perquè aquelles vides que al llarg de cinc generacions l’han poblat formen part de la seva. I perquè els murs d’aquesta casa contindran per sempre el relat de milers de vides anònimes que són un mirall de tota una comarca, marcada per la divisió política entre dos estats, i de tot un país.
Tercer premi més dotat
El guardó, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes. L’acte de lliurament s’ha fet dilluns al vespre al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859. L’acte ha estat presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell.
També han intervingut l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

To Top