Publicitat
Ciutat

Mor el palentòleg Josep Vicenç Santafé

Ahir ens va deixar en Josep Vicent Santafé Llopis (Pepe, pels amics), que durant molts anys va ser un dels paleontòlegs de referència de l’Instituto Provincial de Paleontologia de Sabadell (IPS), posteriorment Institut de Paleontologia Dr. M. Crusafont i que finalment esdevindria l’actual Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP).
Valencià de naixement, va desenvolupar tota la seva carrera professional a Catalunya, com a professor a l’Escola Pia de Sabadell, com a investigador a l’IPS, i també en el seu vessant polític com a regidor a l’Ajuntament de Sant Quirze del Vallès.
Mestre de formació i de vocació, la seva vida i la de la seva esposa, la Dra. Lourdes Casanovas, faria un tomb quan decidiren cursar a finals dels anys 60 la carrera de Geologia a la Universitat de Barcelona. La seva afició a la paleontologia ja li venia de lluny i des de 1960 ja era col·laborador del Museo de la Ciudad de Sabadell, embrió del que esdevindria l’IPS.
L’any 1976 va obtenir plaça de funcionari de la Diputació de Barcelona, destinat a l’Institut, i dos anys després va presentar la seva tesi doctoral sobre rinoceronts fòssils d’Espanya.

El Dr. Santafé també és conegut per la seva dedicació a l’estudi dels dinosaures i va ser, juntament amb la seva esposa i amb els Drs. Calzada i Sanz, un dels impulsors de l’inici dels estudis dels dinosaures a l’estat espanyol. El seu llibre “Geología de las Capas Rojas”, de l’any 1982, donà a conèixer els jaciments de Morella i del seu entorn que, amb el temps, han esdevingut dels més importants de la península Ibèrica. L’any 2009, la ciutat de Morella va reconèixer la seva tasca investigadora a la zona, moment que recull la imatge que il·lustra aquest text.
A Catalunya, els seus treballs varen permetre conèixer el potencial científic de la conca de Tremp, i va tenir una gran relació amb l’Ajuntament d’Isona i la Conca Dellà. El descobriment del primer dinosaure descrit a Catalunya, Pararhabdodon isonensis, va ser determinant per donar l’impuls necessari a la creació del Museu de la Conca Dellà, l’any 1995. Paral·lelament, va continuar treballant a la seva terra, la comunitat valenciana, on va participar en la descoberta d’un nou dinosaure sauròpode batejat com Losillasaurus giganteus.
A principis del segle XXI, Santafé es va jubilar de l’Institut però no va deixar mai de col·laborar amb els paleontòlegs que continuaven la tasca al centre. Com a mostra, l’any 2015 va anar al camp a mostrar als investigadors la localització d’antics jaciments clàssics del Vallès que els canvis urbanístics havien amagat.
L’any 2001, l’Ajuntament de Sabadell li va concedir la Medalla de la Ciutat al Mèrit Científic per la seva dilatada trajectòria personal i professional vinculada a la ciutat. Aquesta trajectòria científica es va veure reflectida en la publicació de més de 150 articles científics i la descripció de prop de 30 tàxons nous.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

To Top