Ciutat

Alumnes de Sabadell a la recerca del cotxe elèctric cent per cent ecològic

Foto dels alumnes de l’escola Bertran a l’exporecerca jove 2018
Foto dels alumnes de l’escola Bertran a l’exporecerca jove 2018 / ESCOLA BERTRAN

– Jaume Mas –

El Jiawen Ji, el Carlos Hernández, la Ivet Pendon i la Selma Fernández han treballat durant mesos per trobar alternatives als problemes mediambientals que suposa el cotxe elèctric actual. I és que tot i ser menys contaminants, els cotxes elèctrics no són totalment ecològics. Per una banda, les seves bateries generen residus contaminants, i per l’altre, l’electricitat que carrega aquestes bateries prové, en gran part, d’energies no renovables.

Tots quatre són alumnes de primer d’ESO de l’Escola Bertran de Sabadell i els escollits per participar en un dels projectes de recerca que l’escola presenta cada any a l’Exporecerca Jove. És per això que han treballat durant mesos fora de l’horari escolar per desenvolupar un treball de recerca que finalment es va presentar a l’Exporecerca jove 2018, i que els va fer guanyar el primer premi.

Cada any, diversos alumnes de diferents classes de l’Escola Bertran treballen durant mesos amb l’objectiu de presentar-se a la fira que es celebra durant aquestes dates. Un cop presentat passen 3 dies defensant i explicant el projecte en una fira celebrada des de l’any 2000, i on hi participen alumnes de secundària i batxillerat d’Escoles de tot el món.

En aquest cas, els 4 alumnes van treballar a partir de diferents idees per trobar més d’una alternativa als problemes: per les bateries, van pensar de substituir-ho per unes altres de cel·les, ja que no generen residus i que es pogués recarregar a partir del moviment i les frenades del mateix cotxe. I pel que fa a la càrrega d’aquestes bateries van treballar amb diverses solucions com col·locar plaques termoelèctriques.

Però aquesta investigació no formava part d’un treball de l’Escola habitual, ja que tota la feina feta s’ha fet en horari extraescolar al llarg de tot el curs. Durant mesos, els quatre alumnes, amb l’ajuda de diversos professors, han treballat tardes i caps de setmana per treure l’entrellat del treball i més tard, preparar la seva defensa per exposar-ho més tard. El resultat: guanyadors del primer premi.

Tot i això, no són els primers que guanyen premis a través de treballs semblants. L’escola Bertran fa anys que anima als seus alumnes a participar a l’Exporecerca Jove, tant, que per aquesta edició a la classe es va haver de fer un sorteig per acabar decidint qui participava en l’edició 2018. A més, els alumnes, com a premi de l’Exporecerca 2018, viatjaran a la Fira Internacional de Ciència de Gdynia a Polònia per defensar allà el seu treball

Comentaris
To Top