Publicitat
Ciutat

On són les carpes del Parc?

La plataneda de la Font de Can Rull
La plataneda de la Font de Can Rull / VALLADARES

Les carpes que van viure durant més de 23 anys al llac del Parc Catalunya no han pogut compartir amb els sabadellencs la celebració del 25è aniversari del parc, perquè fa just dos anys van ser retirades i traslladades a un viver prop del Club de Tenis Sabadell, on malauradament van morir. Molts ciutadans s’han preguntat, durant aquest temps, què se n’havia fet d’aquests peixos i també de les tortugues que els darrers temps havien proliferat en el llac.

Segons ha explicat el regidor d’Espai Urbà, Xavier Guerrero, «La Generalitat ens va ordenar retirar les carpes i també les tortugues, perquè es tracta d’una espècie invasiva». Les carpes van ser traslladades al viver abans esmentat a l’espera «que se les quedés algú o altre, però després de diversos intents infructuosos, en centres de recuperació de Catalunya (CRAM), les carpes van acabar morint».

Reparació del llac

La «desaparició de les carpes del llac del parc va coincidir amb les obres de reparació del llac que, a causa de diverses deficiències, provocava una pèrdua considerable del cabal d’aigua. Ara el llac té una nova instal·lació de bombeig d’aigua i va ser totalment reparat i ja no perd aigua, i els únics animals que hi conviuen són els ànecs i els cignes, a més d’una gran diversitat d’ocells.

Les carpes del llac eren una de les atraccions dels usuaris d’aquest parc i malgrat la prohibició moltes persones passaven l’estona tirant molles de pa i menjar als peixos que competien per l’atenció del públic amb els ànecs i els cignes que encara poblen el llac.

Mesura estatal

Les carpes ja han estat retirades de molts indrets. Extremadura ja va aplicar aquesta mesura en el seu moment tot i que va provocar les protestes de diverses associacions de pescadors.

Aquesta espècie forma part dels concursos de pesca que se celebren en aquesta comunitat i que representen uns copiosos ingressos econòmics.

A partir de l’aplicació de la llei, el peix no es pot tornar a l’aigua i ha de ser sacrificat.

Un altre cas és el del famós «Parque del Retiro» de Madrid. En aquest estanc, es van retirar 14.000 carpes que van ser sacrificades per eutanàsia. L’anècdota va ser la troballa d’una carpa de 12 quilos qualificada de «monstre» per la premsa madrilenya.0 L’actuació forma part del buidatge i neteja d’aquesta zona, i els treballs s’allargaran fins a l’agost d’aquest any.

La decisió d’eliminar aquesta espècie de les aigües del nostre país -aprovada el 2013 pel govern- prohibeix tenir un exemplar, transportar-lo o comercialitzar-lo.

Segons estipula la llei aprovada el 2013 es considera que aquesta espècie amenaça el medi ambient.

Malgrat les protestes d’algunes entitats ecologistes, aquest peix -inclòs en el catàleg d’espècies exòtiques invasoresconvivia al Parc Catalunya amb una altra espècie també considerada invasora, les tortugues

Publicitat
Comentaris
To Top