Ciutat

L’oposició prepara l’alternativa als quatre anys de govern «de transició»

D’esquerra a dreta: Ciuró, Farrés, Fernández (dreta) i Gesa
D’esquerra a dreta: Ciuró, Farrés, Fernández (dreta) i Gesa / LLUÍS FRANCO, CEDIDA

Lourdes Ciuró serà l’alcaldable de Junts per Sabadell (JxS), Marta Farrés es postula com a candidata oficialista del PSC, Esteban Gesa té ganes de seguir al PP i Ciutadans debat internament qui serà el seu cap de cartell. Fins després de l’estiu, però, no es confirmaran la majoria de noms, tret del de Ciuró. Els partits de l’oposició titllen de «fracàs», «oportunitat perduda», «transició» o de «decepció» el govern quadripartit, i comencen a posar sobre la taula els seus plantejaments de cara a les properes eleccions locals.

En aquestes eleccions l’alcaldable del PDeCAT serà Lourdes Ciuró, que es presentarà amb la marca Junts per Sabadell. Si guanya l’alcaldia, assegura que deixarà l’acta de diputada a Madrid. Ciuró defensa la necessitat que la seva llista inclogui gent que fins ara no hagi fet política, perquè vol impulsar un projecte que aglutini diversos actors i sensibilitats; «només amb ideologia la ciutat no avançarà», pronostica. L’alcaldable preveu una legislatura que reclamarà «ganes d’entesa i molts pactes».

Ciuró avisa que caldrà pactar, però no ho farà «si no s’aposta per la democràcia, la llibertat d’expressió i si es continua mantenint que les lleis s’han de fer a mida per poder processar persones per les seves idees». Ciuró estaria «absolutament a favor» de pactar amb ERC i aspira «a treure un regidor més que el segon per liderar un govern amb aquells que sumem amb la premissa de democràcia, llibertat d’expressió i drets humans». A nivell de ciutat, Ciuró aposta perquè Sabadell recuperi la capitalitat i sigui un pol d’atracció de l’àrea vallesana que competeixi «de tu a tu» amb l’àrea de Barcelona. Si accedeix a l’Ajuntament, tornaria a la casa que la va veure de regidora entre 2007 i 2011.

Farrés es postula al PSC

Ho va intentar el 2014, però Josep Ayuso es va imposar a les primàries. Marta Farrés, actual secretària de Política

Municipal del PSC de Sabadell, podria presentar-se a les primàries socialistes per escollir alcaldable pel 2019. Farrés ja va ser al govern local en diferents regidories entre els anys 2007 i 2015. La candidatura de Farrés a hores d’ara és una hipòtesi que pren força segons diferents fonts i actes de la mateixa Farrés. Aquest dijous, per exemple, presentava la campanya #Sabadelltésolució al barri de Cifuentes. En tot cas, la militància socialista decidirà el seu candidat a Sabadell després de l’estiu, segons ha confirmat el primer secretari de la formació local, Pol Gibert.

Farrés i Gibert ja treballen en un projecte i, de fet, estan elaborant el programa electoral amb propostes com el trasllat de la Policia Municipal a la zona nord de la ciutat, com va avançar el D.S. L’elaboració del programa, com han explicat ells mateixos, va abans que l’elecció del candidat, que es buscarà que sigui «qui representi millor el projecte». Gibert i Farrés asseguren que el programa socialista plantejarà quatre eixos: infraestructures, sanitat, eix social -amb èmfasi en l’habitatgei un eix econòmic a nivell empresarial. L’actual portaveu del PSC, Josep Ayuso, no ha decidit encara si es presentarà a una possible reelecció.

Ciutadans espera ordres

L’actual portaveu del grup municipal de Ciutadans (Cs), José Luis Fernández, manté que l’alcaldable de Ciutadans a les municipals es decidirà de la manera que digui el partit. Tal com va avançar el diari ARA, Ciutadans només farà primàries a la ciutat de Barcelona, de manera que queda quasi descartat que la militància esculli el candidat de la seva formació. Aquest mes de gener Ciutadans ja es va posar com a objectiu assolir l’alcaldia sabadellenca a les properes municipals, fita que manté Fernández, que remarca que Ciutadans va guanyar a Sabadell el 21D.

Fernández creu que l’escenari d’aquestes eleccions deixarà un Ple molt fragmentat on caldrà pactar, encara que «aspirem a no haver de fer-ho». La línia vermella? Pactar amb els partits «que volen trencar Espanya». Segons Fernández el projecte de Ciutadans per Sabadell passa per ser la continuació de serveis de la B-30, i a nivell territorial i econòmic trobar l’encaix «en la gran regió metropolitana de Barcelona». El portaveu aposta per potenciar les comunicacions que connectin Sabadell amb altres ciutats com Terrassa i Granollers, acabar la B-40 i millorar la comunicació del Taulí amb el transport públic, entre altres.

Gesa podria repetir

El president del Partit Popular (PP) de Sabadell, regidor i portaveu del grup municipal popular, Esteban Gesa, mai ha amagat el seu gust per la política municipal. En aquest sentit, si bé no s’ha postulat encara com a candidat, bé podria ferho, tot i que assegura que està a disposició del que decideixi el partit a nivell local. L’alcaldable del PP i la llista electoral la confeccionarà primer la secció local del partit, l’aprovarà el PP català i l’haurà d’avalar el partit a nivell estatal. El projecte de Gesa passa per centrar-se en la gestió del dia a dia, en la neteja, la seguretat i l’espai públic, principalment.

Finalment, pel que fa als regidors no adscrits, Lluís Monge deixarà la primera línia de la política i Carles Bosch no ha decidit el seu futur

Comentaris
To Top