Ciutat

El canvi de govern a Madrid no fa abaixar la guàrdia als iaioflautes amb les pensions

Un moment de la protesta ahir a la plaça de Sant Roc
Un moment de la protesta ahir a la plaça de Sant Roc / ÒSCAR ESPINOSA

«Hem d’estar vigilants», advertia la portaveu del col·lectiu de iaioflautes de Sabadell ahir dilluns a la tarda, en front d’un centenar llarg de persones grans concentrades davant l’Ajuntament. El seu objectiu: reclamar al Govern unes pensions dignes. «Encara no s’ha aconseguit res, les nostres reivindicacions continuen intactes!», continuava dient, arrencant entre el públic mirades de complicitat i gestos de satisfacció.

Com cada primer dilluns de mes -des de fa mig any- els iaioflautes criden a tothom qui vulgui a afegir-se a protestar contra un sistema que, com es llegeix a una de les pancartes que porten, «és el problema». «Que ho canviïn!», crida de sobte l’home que aguanta aquest cartell. L’ambient general és inquiet, de lluita i revolució. Fernando Francisco, membre del col·lectiu i extreballador d’un centre cívic ho té clar: «la immensa majoria dels pensionistes som classe obrera», diu.

En concret, segons la convocatòria de la concentració, els manifestants demanen que es revaloritzin les pensions segons l’IPC, que el Govern faci les aportacions necessàries per a cobrir el dèficit provocat per les reformes laborals i que cessi «l’espoli i l’endeutament artificial de la Seguretat Social». «No és només per nosaltres: les pensions són un problema que deixem als nostres fills», apunta Francisco. Aquests missatges –«les pensions no són ni de dretes ni d’esquerres: son de tots», s’escolta al volsalten de boca en boca en una assemblea marcada, no obstant, per la recent presa de possessió de Pedro Sánchez de la presidència del Govern. «Se suposa que amb aquest nou govern els pensionistes cobrarem l’IPC… però això només ajorna l’autèntic problema: la reforma de 2013!», continua advertint el portaveu.

Des de l’òrgan coordinador dels iaioflautes a nivell espanyol arriba una nova consigna, que els presents s’apresten a corejar: «governi qui governi, les pensions es defensen!», diuen, tots a una. Botzines, xiulets i palmes. Amb els ànims encesos, els organitzadors deixen anar la novetat de fi de curs: el dilluns 18 de juny a les 19:00h es convocarà una gran manifestació per defensar les pensions on s’ajuntaran -segons el previsttotes les organitzacions de Sabadell que lluiten per aquest tema. L’acte -expliquen- serà una gran marxa que recorrerà el centre de la ciutat i que terminarà davant l’Ajuntament, al mateix lloc on s’estan debatent qüestions organitzatives que tenen a veure, en gran part, amb els horaris per cuidar els nets. Els presents queden convocats a una reunió preparatòria aquest dijous a les 10.00 h, al Casal Pere Quart, i s’obre el torn de paraula lliure: «aquí cada vegada hi ha menys gent -crida un-, però hem de ser conscients que aquest no és un problema de l’1%: hem de continuar sent el motor de la societat, malgrat que siguem avis!».

Més crits corejats a viva veu, més botzines i xiulets i la manifestació es va dissolent. Uns s’emmirallen amb els bascos -la comunitat iaioflauta més activa de totes: porten manifestant-se cada dilluns, diuen, des de fa mesos-, altres es saluden amb efusió. Hi ha somriures i xerrada lleugera. L’ambient es relaxa i l’atenció es posa en el dia 18, però una cosa sembla clara: pel que fa a les pensions, a Sabadell la lluita continua

Comentaris
To Top