Ciutat

L’Embassa’t, deu anys sense oblidar els orígens del festival sabadellenc

La Bassa de Sant Oleguer acollirà novament l’Embassa’t, a una setmana de la seva obertura al públic
La Bassa de Sant Oleguer acollirà novament l’Embassa’t, a una setmana de la seva obertura al públic / ÓSCAR ESPINOSA

– Jaume Mas –

El festival Embassa’t celebrarà la seva desena edició coincidint amb el retorn a la ubicació que li dona nom: la Bassa de Sant Oleguer. Tot i que els primers tres anys del festival es van celebrar al costat d’aquesta gran piscina, a partir del quart el festival es va convertir en nòmada passant per tres ubicacions diferents en pocs anys: els jardinets de l’Antiga Fundació La Caixa, Ca l’Estruch, i la més recent, Can Marcet. El canvi d’ubicació els primers anys va començar per culpa del calendari canviant que tenia el festival, que en un inici s’havia celebrat al mes de juliol i per això dificultava la convivència amb els usuaris de la piscina, que ja estava oberta. Ara, el festival s’ha assentat en unes dates concretes i per tant, recupera una estabilitat i uns dies que no interfereixen amb el funcionament de la piscina. Les dates aquest any són el 8 i 9 de juny, i normalment acostuma a coincidir amb el cap de setmana que queda entre dos monstres de festivals ubicats a Barcelona, com són el Primavera Sound i el Sónar. Tot i això, l’Embassa’t es troba còmode en aquestes dates i ja s’ha fet un lloc al calendari dels fans de la música, i no només entre els de Sabadell. Tot i això, la tornada a la Bassa es va fer esperar més del volgut per les dues parts després que l’any 2016 es detectessin deficiències estructurals a la piscina que van obligar a tancar-la, i per tant, endarrerir fins aquest any que l’esdeveniment pogués tornar al seu lloc d’origen.

Tot i això, la ubicació no és l’únic tret característic que l’Embassat busca conservar dels seus inicis. També ho és la seva filosofia pel que fa l’estil. Tot i passar per diferents llocs i també passar d’un sol dia de festival a dos, des de l’organització busquen crear un cartell a partir de noms reconeguts de l’escena pop-rock catalana i també de grups menys coneguts que comencen a fer-se un nom a l’escena musical. A més, aquest any recuperen la dinàmica d’afegir un grup internacional dins del cartell. Després de portar These New Puritans, Infadels o The amplifetes en les seves primeres edicions, aquest any el grup escollit serà Zola Blood, de Londres. Al cartell, a més, tampoc hi faltaran propostes per tots els gustos i que sorprendran als que no els coneguin. Algunes d’aquestes sorpreses arribaran, probablement el dissabte, de la mà de Mujeres, com a representants del l’estil garage estatal, i Mueveloreina, amb la seva proposta atrevida que no deixarà indiferent a ningú.

Escoltant al públic

Si una cosa ha caracteritzat a molts festivals de petit format, i especialment a l’Embassa’t, ha sigut el tracte proper amb el seu públic, tant per part de l’organització com pels propis artistes que actuen en un ambient que acostuma a ser més càlid i acollidor que els festivals de gran format.

Precisament el festival, en motiu de la seva desena edició, va organitzar una enquesta durant l’última edició on el públic escollia vint grups entre tots els que havien passat pel festival en algun moment al llarg dels nou anys d’història. A partir d’aquí, l’organització es comprometia a escoltar al públic i a intentar portar aquells grups que la gent més desitjava que repetissin a l’Embassa’t. El resultat, un cartell ple d’artistes consolidats, i fins i tot, un grup sabadellenc que farà un retorn d’un sol concert per l’ocasió: The Hairy Legs.

Tot i això, des de l’organització expliquen que el fet de fer una edició de retrospectiva mirant a grups anteriors, ha fet que molts d’ells no presentin àlbums en aquesta edició, tot i això, si que hi haurà «sorpreses» asseguren.

Entesa amb l’Ajuntament

Tant el festival com l’Ajuntament es mostren satisfets amb la relació que mantenen. Des de l’Ajuntament, aposten per la continuïtat del festival durant molts anys més, i feliciten a l’organització per la feina feta aquests 10 anys.

A més, des del consistori també creuen que ara que han desaparegut els problemes estructurals de la Bassa i de calendari amb l’Embassa’t, l’espai de la Bassa es pot convertir sense cap mena de dubte en l’espai fixe del festival. Tant organització com Ajuntament consideren que per aforament i espai és ideal. I per part de l’Ajuntament també valoren la ubicació molt positivament ja que és un espai apartat on no es molesta els veïns, però al mateix temps segueix formant part de la ciutat.

Ara queda per veure com rep el públic aquesta edició número deu, que tot i prometre ser un èxit, farà decidir a l’organització del festival cap a quina direcció anirà l’Embassa’t en les properes edicions i en el seu futur

Comentaris
To Top