Ciutat

Enric Pineda: “Les llibertats d’expressió i d’informació estan bastant vulnerades”

Enric Pineda, aquest dimecres a Sabadell
Enric Pineda, aquest dimecres a Sabadell / LLUÍS FRANCO

Era a casa quan s’hi van presentar tres agents de la Policia Nacional per entregar-li una citació per anar a declarar a la comissaria de La Verneda. En aquell moment Enric Pineda encara vivia a Barcelona, i des de fa pocs mesos s’ha traslladat a Sabadell. Ara el jutge ha desestimat que Pineda hagi comès cap delicte, després de ser acusat de desobediència i malversació de fons públics per haver clonat dues webs del referèndum de l’1-O.

L’acció de Pineda va ser conjunta amb una vintena de persones més a títol individual i promoguda per Pirates de Catalunya, partit del qual ell n’és el coordinador general. Tot va començar pocs dies abans de la votació, quan va veure que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van bloquejar l’accés a la pàgina web referendum.cat i a garanties.cat. “Va ser un procediment una mica nordcoreà, dir-li a les operadores que impedeixin a la gent accedir a aquestes pàgines sigui com sigui”, explica Pineda.

El coordinador de Pirates assegura que es tracta d’una acció de protesta perquè considera que el tancament de pàgines web és un “atac a la llibertat d’expressió i informació, que creiem que són drets fonamentals”.

Aquest activista digital -o hacker– i la resta de persones que van fer rèpliques de la pàgina del referèndum van agafar el fitxer i el van publicar en un servidor propi, com a Pirates de Catalunya, i van crear referendum.pirates.cat de manera que la pàgina estava disponible des del seu servidor. D’altra banda, a títol individual, ell i altres persones van fer el mateix, en el seu cas va crear referendum.enricpineda.cat. Paral·lelament, la Policia Nacional va començar a escapçar una per una totes les rèpliques i a prohibir-ne l’accés, però aleshores els hackers, explica Pineda, van trobar una altra alternativa. La manera d’esquivar la prohibició era posar les rèpliques de la pàgina web en un servei que es diu IPFS, de manera que “replica la pàgina web que li indiques en un nombre indeterminat de servidors i et dona una adreça, així és virtualment impossible tancar l’accés a aquesta web perquè literalment està repartida per tot el món”, explica Pineda.

Incitat per la Generalitat?

Rebuda la citació, Pineda relata que va quedar “sorprès”, perquè no creia que hagués comès cap dels dos delictes dels quals se l’acusava.

Va anar a declarar i un cop a la comissaria, explica, la policia li va preguntar si això ho feia coaccionat o conduit des de la Generalitat. Pineda creu que «el que buscaven era una mena d’implicació de la Generalitat» en la rèplica d’aquestes pàgines, a la qual sustentar l’acusació de malversació. L’activista creu que la policia no va entendre que era una acció que tant ell com els seus companys feien de forma “lliure” sense cap motivació extra que no fos ajudar a què es pogués fer el referèndum. Segons Pineda, el jutjat que va començar a instruir el cas és el d’instrucció número 4 de Paterna (País Valencià), perquè és el que va iniciar el procediment contra un jove valencià que hauria estat el primer en fer les rèpliques. Tot i així, aquest jutjat va traslladar el cas a Barcelona, que ha determinat que el cas ha quedat arxivat.

Enric Pineda creu que el fet que s’obrís una causa, s’investigués i se cités a declarar aquest grup d’activistes ha estat “desproporcionat”, ja que entén que no van fer res delictiu. Pineda assegura que l’únic que van voler fer és reivindicar que “vivim en un estat on les llibertat d’expressió i d’informació estan bastant vulnerades”.

Des que va declarar a la comissaria, el mes d’octubre, fins ara que s’ha arxivat el cas, Pineda manté que han estat mesos en què «no estava tranquil”, ja que més aviat estava amoïnat per la situació política i social que viu Catalunya, “bastant complicada”.

El cas “no pot quedar així”, afegeix Pineda, que explica que portaran aquesta denúncia múltiple al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. “Hi ha d’haver algun responsable que hauria de saber que això que va fer no és correcte”, i per això Pirates de Catalunya denunciarà la Comissió Europea per “inacció” i per no haver defensat la llibertat d’expressió i informació. Pineda ha explicat que van descartar denunciar l’Estat espanyol perquè Europa hauria dit que es tracta d’un “assumpte intern” i a la denúncia, que està acceptada segons Pineda, hi afegiran la Policia Nacional “per extralimitar-se en les seves funcions”.

Comentaris
To Top