Ciutat

Només un 54% dels establiments del sud de Sabadell atenen en català

Lluís Duran, coordinador comarcal de la Plataforma per la Llengua
Lluís Duran, coordinador comarcal de la Plataforma per la Llengua / LLUÍS FRANCO

Només un 54% dels establiments situats a la zona sud de Sabadell atenen als seus clients en català. Aquesta és una de les conclusions de l’estudi que ha realitzat la Plataforma per la Llengua, que demà celebrar els seus 20 anys. L’entitat està treballant en un ambiciós Pla d’Actuació Lingüística Integral al Districte 6 de la ciutat, que inclou els barris de la Creu de Barberà, les Termes, Campoamor i Espronceda. Aquesta iniciativa amb el lema ‘A Sabadell, també en català’, l’ONG del català vol donar resposta a les necessitats respecte a la llengua catalana d’aquests barris de la ciutat, que per raons històriques presenten importants dèficits lingüístics. Mitjançant activitats com els grups de conversa, els tallers per a joves o el macroconcert ‘Fes-te del sud!’, la Plataforma per la Llengua està facilitant la incorporació del català als diferents espais dels barris.

Un tècnic de l’entitat ha elaborat un estudi sobre l’ús del català en establiments del districte 6. En aquest informe ha valorat la retolació, els cartells, l’atenció i els llocs webs dels comerços. Pel que fa a l’atenció dels clients en català, a Campoamor i Espronceda només un 36% dels establiments utilitzen el català. A la Creu de Barberà i Les Termes, el percentatge puja fins a un 58%. Per tipus de botigues, els pitjors són els bars. Un 73% dels bars suspenen en l’ús del català

Tot i això, els llocs web d’aquest comerços del sud de Sabadell estan en una situació encara més deficient. Només el 28% de les pàgines d’Internet del Districte 6 tenen una versió en català. El que millor està són els rètols, i això s’explica per l’obligació legal. En tot cas, un 65% dels rètols dels establiments són en català. En darrer lloc, els cartells (interior, exterior i cartes de menús) es fan en un altre idioma de manera general. Només un 37% són en català.

L’informe també analitza els establiments regentats per nou vinguts. Un 86% no utilitzen mai o molt poc el català.

La Plataforma per la Llengua està elaborant un glossari i un taller per donar eines als comerciants per poder atendre en el català amb una conversa bàsica.

Vint anys defensant la llengua 

La Plataforma per la Llengua de Sabadell celebra demà el seu 20è aniversari. L’acte tindrà lloc demà a les dotze del migdia a l’Espai Àgora del Centre Cívic de Sol i Padrís. Es tracta d’un vermut musical en què intervindran el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, i els membres del grup local de Sabadell, i hi actuarà l’acordionista Carles Belda. També hi participaran familiars de l’expresidenta del Parlament de Catalunya i fundadora de l’entitat a Sabadell, Carme Forcadell.

Durant aquests vint anys el grup local ha organitzat nombrosos actes, activitats i accions conjuntes amb altres entitats, administracions o escoles per tal d’afavorir que el català sigui eina de cohesió social a la ciutat.

La Plataforma per la Llengua va començar a treballar a mitjans de 1997. Era un grup format per Carme Forcadell, Enric Bosch, Eugeni Junyent, Josep Abad Sentís ‘Pep’ i Sever Salvador. L’entitat es va presentar el març de 1998 al Casal Pere Quart. Durant aquests vint anys s’han realitzat nombroses campanyes en defensa de la llengua com la catalanització de les tanques publicitàries, l’adhesió a la campanya ‘Jo també denuncio’ o les accions dirigides a la catalanització de les empreses i comerços. També va destacar la participació en el Manifest unitari del Reglament d’usos lingüístics de l’Ajuntament de Sabadell. Un dels àmbits al qual s’estan dedicant més esforços és la presència del català entre els nouvinguts. En aquest camp s’han tirat endavant projectes amb l’Oficina de Nova Ciutadania i també s’ha participat a la Taula de Nova Ciutadania. Així mateix, s’han realitzat accions socials o de lleure com l’homenatge a Pere Calders o l’organitzacions de dues edicions dels Concerts i Rapsòdia per la Llengua i la Cultura per Sant Jordi.

Comentaris
To Top