Ciutat

45 hectàrees municipals per als agricultors professionals

El tinent d'alcalde Joan Berlanga visita una vinya al Parc Agrari / Óscar Espinosa

L’Ajuntament de Sabadell posarà a disposició dels agricultors professionals de Sabadell 45 hectàrees de finques municipals. El consistori aprovarà en el ple de la setmana vinent el concurs per impulsar el Parc Agrari, que va quedar aturar a causa de la crisi econòmica. La concessió tindrà una durada de 7 anys, que seran prorrogables 7 anys més.

De les 45 hectàrees disponibles, 34,42 hectàrees són de secà i destinades al conreu de cereals i llegums. La resta, 4,21 hectàrees,  seran d’horta de regadiu, que estaran destinades a productes hortícoles. Sabadell hi ha una desena agricultors professionals que podran entrar en el concurs per ampliar les seves terres. Amb tot, l’Ajuntament pretén que també hi optin persones que s’estan formant al Vapor Llonch com a agricultors.

El preu que hauran de pagar els pagesos als terrenys de secà serà de 100 euros per hectàrea a l’any, bonificats en un 80% si fan producció ecològica els tres primers anys. Amb horta, els preus són de 400 euros per hectàrees, que és el mínim de terra d’horticultura. Es busca fomentar l’agricultura de proximitat i ecològica. «No ens plantegem aquesta acció com una mesura recaptatòria, sinó com un ús intel·ligent del nostre rodal», ha assenyalat el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga.

Les licitacions que es faran durant el segon semestre del 2018. D’aquesta manera, a principis del 2019, els pagesos que tinguin les terres podran conrear-les. «Volem afavorir la producció de proximitat de la ciutat», ha afegit el tinent d’alcalde. Així els productes seran consumits a la ciutat per afavorir el comerç de proximitat.

L’Ajuntament invertirà gairebé 340.000 euros per condicionar les finques, potenciar la producció local i la difusió del Parc Agrari. Una de les principals inversions ha estat la instal·lació d’una tanca perimetral a les finques  hortícoles per protegir els cultius de la fauna i que ha costat 53.000 euros. El consistori vol construir un magatzem agrícola, una aula d’interpretació i una agrobotiga a Can Gambús. També rehabilitarà la cabana de vinya de Can Gambús.  A més, ha concedit 5.000 euros a la Fundació Miquel Agustí perquè elabori un assaig de recerca de varietats locals de la ceba de Sabadell.

Vi Arraona, mongeta del ganxet i cigró menut

Dins del projecte per potenciar la marca Parc Agrari de Sabadell, s’està comercialitzant el vi Arraona, la mongeta del ganxet i el cigró menut. També s’està intentant recuperar la ceba de Sabadell o el pa de Sant Julià.

D’altra banda, el consistori està fent dues actuacions a l’horta del riu Ripoll. En primer lloc,  s’està invertint 80.166,93 euros per adequar l’horta professional de la Verneda de Can Deu. S’han enderrocat construccions, netejant l’espai i s’ha instal·lat un nou sistema de reg. També s’han invertit 41.235, 74 euros per adequar l’horta d’en Romau.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top