Ciutat

Foc! Els diables (i les bruixes) prenen la nit sabadellenca

Els diables i bruixes de Sabadell prenen els carrers del centre

Un drac vessa guspires i foc sobre la canalla, que gaudeix del correfoc de Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA
PER ALBERT ACÍN I P.J. ARMENGOU

Per a l’espectador forani, la situació podria semblar preocupant: joves amb la cara tapada; encaputxats amb forques a les mans; dracs, gripaus i gegants escopint foc; olor a pòlvora… Però és nit de festa major. És nit de correfoc. I la canalla, els joves i els grans ballen amb els diables (i les bruixes!) com si fos el més normal del món. Alegre, desafiant, la dansa infernal de la cercavila pren els carrers de Sabadell des de la Creu Alta al Centre.

L’organització del correfoc d’enguany ha anat a càrrec dels Sentinelles d’Arkemis, els Diables de la Creu Alta, les Bruixes del Nord, el Drac Baldomero, les Forques de Can Deu, el Ball de Diables de Sabadell; i el Ball de Diables de Cornellà com a colla convidada. Els tambors, xiulets, caixes i timbals de la batucada han guiat el seguici per l’Avinguda Onze de Setembre, fins la Via Messeguer. Just per virar després a l’esquerra pel carrer Mare de Déu de les Neus, el Raval de fora, i el Carrer de la Salut.

El correfoc avança, després, fins a la plaça de l’Àngel, punt que genera un interès especial del públic. Moltes persones del Centre s’apropen fins a la zona per veure les feres treure foc just abans d’arribar al final de festa, a la plaça del Mercat. Un cop allà, torna l’esperada liturgia de tots els anys, amb la presència embogida de tots els éssers fantàstics, que van fer un esclat final de llum. Les cortines de foc, molt esperades entre els sabadellencs, apleguen els amants de la festa i també altres curiosos, i serveixen per posar punt i final al correfoc.

Poc a poc, diables i joves marxen cap a casa. O a la festa. Rere seu, les guspires dels diables deixen una intensa olor a pòlvora que presideix la darrera nit forta de la Festa Major. El correfoc ha servit un any més per reivindicar la tradició, que ajunta famílies i amics; els ja amants del foc i noves incorporacions: alguns petits que no aixequen un pam de terra i que ja començen a veure, entre admiració i respecte, l’espectacle del foc. Que segueixi la Festa!

Comentaris
To Top