Ciutat

Homenatge a l’1 d’Octubre a l’estació de Gràcia

L’acte ha estat organitzat per Endavant, el Moviment Popular de Sabadell, Can Capablanca i altres entitats independentistes

David Fernàndez a l'acte d'homenatge / Óscar Espinosa

Aquesta tarda s’ha celebrat un homenatge a l’1 d’octubre davant de l’estació de Gràcia. L’acte ha comptat amb els parlaments d’Ignasi Termes d’Òmnium; David Fernàndez de l’ANC; el marit de Carme Forcadell, Bernat Pegueroles; la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet; l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant i un escrit llegit per tres militants del CDR de Sabadell.

L’acte ha estat organitzat per diferents col·lectius del Moviment Popular de Sabadell, Òmnium, ANC i CDR. Els primers en parlar han estat Termes i Fernàndez, el primer ha llegit una carta de Cuixart, en la que el president d’Òmnium rememorava el seu pas per Sabadell i animava a continuar lluitant. “Ni la presó ni la violència són ja cap límit”, assegurava Cuixart a la missiva. Marcel Mauri hauria d’haver sigut el representant d’Òmnium a l’acte, però degut al seu viatge a Brussel·les no ha pogut arribar a temps.

“Estem tossudament alçats i no podran amb nosaltres”, deia Fernàndez. El representant de l’ANC ha demanat als polítics que siguin “creïbles, fiables i dignes dels nostres anhels”, i afegia què “ens hi juguem molt amb les il·lusions i el futur de la gent”. Fernàndez ha remarcat que l’ANC assumeix “com efectiva” la declaració d’independència del 27 d’octubre.

Després de les entitats, ha estat el torn dels familiars de Forcadell i Cuixart. Bernat Pegueroles, el marit de Carme Forcadell, ha començat la seva intervenció dient què “tots els presos són innocents, tots ho sabem”. “Quan la gent ens pregunta com estan, els hi diem que estan a la presó, estan tancats”, deia Pegueroles, i afegia què “això vol dir que estan incomunicats, passen 8 hores sense parlar amb ningú i 8 hores amb els altres interns”. Seguidament, el marit de l’expresidenta del Parlament ha llegit una carta de Forcadell. “La política s’ha de fer als parlaments, no als tribunals”, deia Forcadell, a més de parlar de la importància del feminisme.

Txell Bonet ha començat homenatjant a l’expresidenta del Parlament i destacant el seu paper. Després ha començat a parlar de Cuixart. “Se’m fa molt difícil parlar del Jordi aquí a Sabadell, perquè formava part d’aquesta ciutat”, començava Bonet. “Hem d’estar orgullosos de la diferència”, assegurava la companya del president d’Òmnium, en referència a les diferents corrents de l’independentisme, i afegia què “quan parlem d’eixamplar la base, es tracta de buscar punts en comú per avançar”. Bonet ha recordat el 20 de setembre com un “triomf”, i ha assegurat que no s’ha de permetre la “criminalització” dels moviments populars. Bonet assegurava que no estava vivint amb pena el moment, per a ella és “un orgull immens” el que fa el seu company. Amb ella estava la germana de Cuixart, l’Esther Cuixart, que ha animat a continuar lluitant.

Després de les famílies ha parlat l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant. “Mentre els representants siguin a la presó, aquest poble no serà lliure. No pararem fins que siguin lliures”, començava Serracant. L’alcalde ha destacat la importància de la ciutadania per “empènyer” als representants polítics a ser més “dignes”. “Sabadell és una ciutat clarament catalanista i compromesa amb la llibertat i la democràcia”, deia Serracant. L’alcalde ha remarcat que el consistori compta amb una majoria de regidors favorables al dret a decidir, i amb una gran presència independentista.

Finalment, la Xus Merino, membre del CDR de Sabadell, ha llegit un escrit de l’organització. “Nosaltres ho vàrem fer possible [l’1 d’octubre]”, deia Merino. “Un cop fet el referèndum ens vam continuar trobant al carrer, per nomenar-nos Comitès de Defensa de la República”, explicava Merino, que afegia què la classe política “va trair” la república, “perquè no van tenir la determinació de tirar endavant el somni que ens havia costat moltes garrotades”. “Els nostres governants ens van convidar a deixar la presa de decisions a ells, i ho vam fer”, assegurava Merino, que afegia què els polítics van intentar tirar-se enrere i “ara paguem les conseqüències a un preu molt alt”, amb presos, exiliats i represaliats. També ha criticat les eleccions del 21-D que ha titllat “d’autonomistes”, i els conflictes interns dins de l’independentisme després d’aquelles. “Ens sentim enganyats i estafats”, ha dit la membre dels CDR.

L’acte ha acabat amb un sopar a la fresca i la projecció d’un vídeo amb imatges de l’1 d’octubre a Sabadell. Al principi de l’acte i entre els diversos parlaments, també han hagut algunes actuacions musicals i de dansa.

Seguim prenent partit

Abans de l’acte d’homenatge s’ha viscut una jornada de debat a l’espai Quartera. Aquest matí han parlat les basques Ainhoa Etxaide i Elena Idoate. A la tarda hi hagut un debat entre els membres de la CUP, Vidal Aragonés, Maria Rovira i Abel Caldera. En aquest últim s’ha parlat de la insurrecció com a via efectiva per fer efectiva la república, el municipalisme com a eina indispensable de construcció d’aquesta, i s’ha fet autocrítica per determinats moviments del partit, des del referèndum fins l’actualitat.

Comentaris
To Top