Publicitat
Ciutat

El geògraf Ricardo Méndez proposa crear un "fòrum de concertació estable a Sabadell"

Quines accions es poden dur a terme per rellançar una ciutat? La Fundació per la Indústria proposa una jornada al Gremi per debatre-ho

Ricardo Méndez, en la seva intervenció / LLUÍS FRANCO

Belfast, Chicago, Barcelona, també Eindhoven i Avilés, són exemples de ciutats resilients, segons la Fundació per la Indústria. Són ciutats que, a parer del geògraf Ricardo Méndez, tenen "la capacitat d'afrontar un xoc extern i recuperar-se mitjançant un procés de transformació interna". Durant tot aquest dilluns el Gremi de Fabricants acull la Jornada sobre resiliència econòmica i urbana: estratègies de transformació en ciutats industrials, que posa sobre la taula anàlisi i propostes sobre els canvis que poden afrontar les ciutats per sortir d'un sotrac i reinventar-se.

Méndez ha explicat que les claus de la resiliència són el capital físic, de serveis públics i equipaments; el capital productiu, pel volum d'empreses, la competitivitat i els clústers locals; i el capital financer. El doctor en Geografia ha posat d'exemple la ciutat d'Avilés, en què s'han tirat endavant projectes de col·laboració público-privada per impulsar la ciutat, com reutilitzar fàbriques abandonades per fer-hi un viver d'empreses i crear un parc empresarial a la capçalera siderúrgica amb reserva de sòl per empreses tecnològiques. Segons Méndez no hi ha un sol model de resiliència; cada ciutat, segons ell, ha de trobar el seu. El geògraf ha proposat crear un "fòrum de concertació estable a la ciutat" amb els diferents actors i crear xarxes de col·laboració també de fora de la ciutat.

Publicitat

El president de la Fundació per la Indústria, Josep Roca, ha inaugurat les jornades posant sobre la taula que Sabadell ha de definir un model de ciutat que vagi més enllà d'un mandat i tingui "coherència i continuïtat" en el temps. Roca ha assegurat que Sabadell té molts punts forts que "els ha de rellançar o reimpulsar", i ha posat sobre la taula la necessitat de tenir un índex per poder mesurar les iniciatives que es duguin a terme per tirar endavant la ciutat. D'altra banda, el secretari d'Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, ha reclamat una mirada llarga de planificació del sòl i de la indústria a nivell català, deixant enrere la planificació "municipi per municipi".

Segueix la jornada en directe:

La transformació de Sabadell, en una jornada

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top