Ciutat

El grup MAAS tanca amb èxit la jornada sobre VBE

El motor d'un vehicle elèctric /VICTÒRIA ROVIRA

En el context actual on la contaminació està en boca de tots, el grup automobilístic MAAS ha organitzat a Nodus Barberà una jornada enfocada a les PIMES sobre vehicles elèctrics, híbrids endollables i gas natural convertible (GNC) amb l'objectiu de conèixer els avantatges de tenir una flota de vehicles de baixes emissions (VBE).

Segons Rossend Bosch, responsable de projectes - Serveis de Mobilitat sostenible d'AMB, la situació que viu Barcelona amb alts nivells de contaminació, ha obligat a prendre mesures al respecte. Una d'elles, entrarà en vigor aquest desembre i serà la següent: de dilluns a divendres (7-20h) els vehicles que no tinguin les etiquetes adhesives de zero emissions (color blau), vehicles ECO (color blau i verd), vehicles de benzina matriculats a partir del gener del 2000, i de dièsel, a partir del gener del 2006 (color groc) i per últim les C de color verd per als vehicles de benzina matriculats a partir del 2006, i de dièsel matriculats a partir del 2014. A més a més d'aquestes restriccions, es preveu que al 2025 s'amplii fins als 36 municipis que conformen la denominada Àrea Metropolitana de Barcelona.

Arribats en aquesta tessitura, el responsable de Mobilitat de l'AMB ha animat a tots els assistents a fer el pas perquè els empresaris apostin per tenir una flota de vehicles elèctrics, híbrids endollables o de gas natural convertible.

En la mateixa línia, Àngel López, Director executiu de la plataforma per a la logística per implementar vehicles elèctrics (LIVE) ha comentat que a hores d'ara a Catalunya ja hi ha més d'11.000 vehicles censats i que la previsió és que això vagi en augment en els pròxims anys sense donar xifres concretes.

Publicitat

Flotes elèctriques i flotes GNC

Carme Castellví i Jorge Ríos,CEO de Setricar (GNC) i CEO de Etecnic, respectivament, han fet una clara defensa dels beneficis que pot suposar per una PIME tenir una flota de vheciles elèctrics i de gas natural convertible. Un dels avantatges són les revisions periòdiques d'aquest vehicles, que a diferència dels vde combustió convencional no arriba fins als 30.000 quilòmetres. Segons Jorge Rios, el litoral català és una de les zones d'Europa que compta amb unes infraestructures -60 punts de recàrrega gratuita- que no tenen res a envejar a països com Alemanya o Holanda que compten amb un 5% de vehicles elèctrics.

Pel que fa a les infraestructures elèctriques, en trobem de tres tipus: lenta (1,5kW), semi ràpida (7,4-22kW) o ràpida, també coneguda com a supercharger (150kW-300kW). La lenta permet carregar les bateries del vehicle aproximadament entre 5 i 7 hores, mentre que la ràpida ho fa amb menys de dues hores. La ràpida, encara que estigui per sota dels 30 minuts, a la llarga pot escurçar la durabilitat d'unes bateries que a hores d'ara encara no estarien del tot preparades per aquests 200kW de potència a llarg termini.

Una altra opció són les conegudes com a gaslineras, que a hores d'ara compta a Catalunya amb 17 estacions per a carregar amb GNC o GNL -per a vehicles de gran tonatge-. Segons Juan Enrique Sentenach, a hores d'ara Espanya compta amb una xarxa de 77.000 quilòmetres d'abastament de gas, una xifra que anirà en augment en els pròxims anys. TMB, amb 90 autobusos i pròximament KH LLoreda són algunes de les empreses que han decidit fer el pas en aquest sector.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top