Ciutat

Aprovats inicialment els pressupostos del 2019

El ple aprova inicialment els comptes de l’any que ve

Fernàndez, en un moment de la seva intervenció / ÓSCAR ESPINOSA

El ple municipal ha aprovat inicialment els pressupostos de l’any vinent. Els quatre grups de govern, UpC, Crida, ERC i Guanyem, hi han votat a favor, CiU s’ha abstingut i en contra hi han votat Ciutadans, PSC i els regidors no adscrits, Lluís Monge i Carles Bosch. El regidor del PP, Esteban Gesa, no ha assistit al ple.

El tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, ha presentat els comptes, de 224,6 milions d’euros, i ha destacat que és “el pressupost més alt de la legislatura i amb menys deute”. Fernàndez, també regidor d’Economia i Urbanisme, ha posat de relleu que la despesa per habitant l’any vinent serà de 1.059 euros, davant els 985 euros del pressupost del 2016, el primer del quadripartit.

Respecte a la seva àrea, cada tinent d’alcalde dels quatre partits de govern ha presentat les principals actuacions que permetrà fer el nou pressupost i han fet una pinzellada de coses ja fetes. Així, Juli Fernàndez (ERC), ha subratllat algunes partides del pressupost 2019, com 2,1 milions d’euros pel Portal Sud (l’accés a Sabadell per Sant Pau de Riu-sec), 3,7 milions pressupostats per millorar l’enllumenat públic.

La tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Mariol Martínez (Guanyem), ha posat en valor la creació d’una oficina i web de turisme de Sabadell, així com ha anunciat que properament es crearan productes comercials propis de la ciutat. Tanmateix, Martínez ha explicat que en breu començarà un estudi de dinamització del comerç als barris, que començarà per Torre-romeu i el Poblenou.

El responsable d’Educació i Sostenibilitat, Joan Berlanga (UpC), ha remacat la posada en marxa del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu i altres iniciatives per fomentar la igualtat d’oportunitats per a tothom. Per la seva part, la regidora portaveu de la Crida al ple, Glòria Rubio, ha destacat que el govern ha sanejat les finances de l’empresa d’habitatge municipal, VIMUSA, i que aquesta construirà nou habitatge públic de lloguer, 53 ja estan licitats perquè estiguin fets en el termini d’un any.

CiU s’absté; PSC, Cs i els no adscrits voten en contra

El regidor de Ciutadans José Luis Fernández ha proposat fer un debat monogràfic sobre l’estat de la ciutat, en constatar que cada tinent d’alcalde volia explicar la seva part del pressupost. La formació taronja ha votat en contra del pressupost perquè l’ha qualificat “d’opac i electoralista”. Per la seva part, el portaveu al ple del PSC, Josep Ayuso, ha criticat que els pressupostos no incloguin un gran projecte de ciutat, i ha votat en contra, el dia que s’estrenaven els dos nous regidors socialistes Mercè Porras i Joan Carles Corcuera.

Des de CiU, la regidora Sílvia Renom ha aplaudit alguns aspectes dels comptes com la modernització prevista del consistori, però n’ha trobat a faltar d’altres, com una aposta decidida per fer una ciutat accessible, motiu pel qual tant Renom com Toni Font s’han abstingut. A la bancada de CiU avui hi faltaven el portaveu, Carles Rossinyol, i el regidor Josep Beltran; mentre que Elena Hi. Els regidors no adscrits Carles Bosch i Lluís Monge han votat en contra en trobar a faltar més millores pels treballadors del consistori.

Ara comença un període d’al·legacions de partits i entitats, i s’espera que els comptes s’aprovin definitivament el mes que ve.

Comentaris
To Top