Ciutat

Els treballadors d’Smatsa voten anar a la vaga

Els treballadors d’Smatsa faran aturades en el servei a partir del 3 de desembre

Un moment de la votació / Lluís Franco

La vaga de neteja i de recollida d’escombraries és ja una realitat. Els treballadors d’Smatsa han acordat per majoria una sèrie d’aturades a partir de 3 de desembre, en plena campanya de Nadal. La plantilla ha acordat en assemblea aquesta tarda acceptar l’oferta de vaga del comitè. L’objectiu és aturar l’ERO, proposat per la direcció de l’empresa i que ha d’afectar 43 treballadors.

La vaga tindrà lloc de manera intermitent els dies 3 i 4, 10 i 11 i 13 i 14 de desembre i serà indefinida a partir del 17 de desembre. La plantilla ha rebutjat una segona opció, que també s’ha posat sobre la taula: una vaga indefinida a partir del dia 3 de desembre. La primera opció –defensada per UGT i CCOO– ha rebut el 68,2% dels suports (146 vots emesos), mentre que la via per anar a una aturada indefinida de bon inici –recolzada per CGT i USOC– s’ha quedat amb un 31,7%, el que es tradueix en 68 vots.

El conflicte entre el govern i Smatsa ara afronta la possibilitat d’una vaga. El comitè d’empresa es dona encara marge per l’acord, però condiciona posar fre a l’aturada només en el supòsit que l’ERO no segueixi endavant. No és la primera vegada que hi ha una vaga en el servei de neteja: l’any 2005 hi va haver una de vuit dies per la reclamació d’una millora de les condicions laborals. En aquella ocasió, no es van oferir serveis mínims i es va arribar a acumular 2.200 tonelades de deixalles a Sabadell.

“No som nosaltres els que hem de moure fitxa. Ens han ficat en un embolic del qual ells ara han de sortir“, exposa José Luis Romero (CCOO), que demana gestos tant a Smatsa com a l’Ajuntament i que els treballadors “no siguin qui paguin amb el conflicte”. “No volíem fer la guerra al carrer però no ens quedava una altra”, afegeix el sindicalista.

Tant l’empresa com l’Ajuntament estaven convidades a les dues sessions de l’assemblea d’aquest dijous, però finalment no han intervingut. La gerència d’Smatsa va accedir a la petició mentre que, segons han explicat fonts del comitè i ha confirmat l’Ajuntament, el govern local va rebutjar assistir-hi perquè no volia coincidir amb el gerent de l’empresa, Eugenio Díaz.

La disputa Ajuntament-Smatsa

El motiu de disputa entre l’empresa i Smatsa és la nova ITF, un sistema per a controlar la facturació de l’empresa. Segons l’Ajuntament, és l’aplicació d’un control necessari, però Smatsa sosté que això suposa haver facturar 1,2 milions d’euros menys a l’any (uns 100.000 euros al mes) en concepte de neteja viària. Per aquest motiu, apunta l’empresa, s’ha de procedir a l’ERO per compensar la caiguda d’ingressos. L’Ajuntament es mostra contrari a aquesta argumentació i manté que no suposa cap reducció en el servei.

Davant de la possibilitat que l’ERO es materialitzi, l’Ajuntament ha iniciat via Decret un procés d’intervenció del servei, que haurà d’entrar en vigor el 21 de desembre, segons les previsions del consistori. Els treballadors, però, tenen recels sobre la intervenció municipal. “No sabem com acabarà. Ens han promès que tots els treballadors quedaran absorbits, però no se’ns diu ni com ni quan”, explica Romero.

Comentaris
To Top