Ciutat

Celebració del 40è aniversari de la Constitució

L’acte s’ha celebrat a la Masia de Can Rull i ha comptat amb la participació de diversos grups municipals

Tertúlia a la Masia de Can Rull pel 40è aniversari de la Constitució / LLUÍS FRANCO

L’agrupació andalusa San Sebastián de los Ballesteros ha celebrat avui el 40è aniversari de la Constitució de 1978, i ho ha fet amb una tertúlia on han participat tots els grups municipals que ho han volgut. L’acte ha comptat amb la participació del tinent d’alcalde Joan Berlanga, els regidors de Ciutadans Adrián Hernández i José Luis Fernández, l’alcaldable del PSC, Marta Farrés, i Ana Llorente, de Guanyem Sabadell. També han intervingut al debat representants de la plataforma  ciutadana Nova Participació i d’altres entitats socials.

El president de l’agrupació andalusa, Joaquín Lesmes, s’ha encarregat de moderar un acte que considera “de gran rellevància”. Lesmes ha reconegut la importància de la Constitució espanyola i ha apuntat que “cal celebrar la funció que ha tingut al país”. Durant el debat han sorgit temes com l’irrupció del partit polític VOX al parlament andalús, s’ha fet referència a la problemàtica amb SMATSA a la ciutat i ha sorgit la polèmica de les banderes a l’Ajuntament.

Les valoracions

“Hem d’aprendre més sobre la constitució i refrescar-la”, diu Lesmes. Berlanga ha aprovat el paper que va tenir la constitució en el seu moment però considera que cal modificar-la “àmpliament”. “Si bé és cert que la Constitució va brindar una certa prosperitat a la ciutadania espanyola, la seva reforma és d’urgència nacional, necessari per calmar tensions”, ha considerat el tinent d’alcalde.

El portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament, Adrián Hernández, ha manifestat que “la Constitució està refredada, però amb medicaments estarà tant forta com sempre” i ha posat de relleu que la primera de les seves victòries va ser “reconciliar persones amb fortes diferències ideològiques”. Hernández ha apuntat que sí que creu en la separació de poders i ha reconegut la funció del Tribunal Constitucional, “l’encarregat d’interpretar les lleis constitucionals”.

Per la seva banda, la candidata del PSC a l’alcaldia a les properes municipals  Marta Farrés, ha dit que “la constitució no és una mentida, sinó que ho és el “procés independentista”. La líder socialista ha destacat que la constitució del 1978 era “absolutament avançada per la seva època” però ha reconegut que “cal una revisió en matèria territorial, igualtat de gènere, immigració i ecologisme”.

Les banderes

Durant l’acte s’ha viscut un moment tens en treure a taula el debat de les banderes. Joan Berlanga ha assegurat que la desaparició de la bandera espanyola de l’edifici consistorial no va ser en cap cas una decisió de govern. “Una persona incívica va pujar a l’Ajuntament i la va treure, però va ser el mateix alcalde, Maties Serracant, qui va demanar posar-la”. En aquest sentit, ha assegurat que a Sabadell “hi ha i sempre hi haurà la bandera estatal”. Hernández, però, ha retret la desaparició de la bandera “durant 32 dies” l’octubre del 2017, després del referèndum de l’1-O.

Comentaris
To Top