Diners

INTERACTIU: Les empreses que més facturen del Vallès (i els pobles que se’n beneficien)

Miquel Àngel Luque i Albert Acín

Sabadell Information System SA (Sabis). El partner estratègic d’IT del Grup Banc Sabadell, que es dedica a la construcció de solucions digitals i aplicacions informàtiques, és l’única empresa de la ciutat que se situa en el rànquing de les 250 empreses de la demarcació de Barcelona amb major xifra de negocis. Segons l’informe Estructura empresarial a la demarcació de Barcelona, elaborat per la Diputació de Barcelona, amb 281,8 milions d’euros de facturació l’any 2016, aquesta companyia està posicionada en el número 103 d’aquest llistat, que encapçala l’automobilística Seat amb 8.597,3 milions d’euros.

D’aquesta manera, amb el conjunt empresarial de Sabadell, la ciutat se situa en el lloc 17 de 23 a la comarca en facturació empresarial per càpita, amb un 18.329 euros per habitant, per sota de la mitjana vallesana (50.336 euros).

En aquest estudi, la potència econòmica de Sabadell queda retratada. La ciutat, que hauria de liderar la comarca, se situa en la sisena posició pel que fa a la xifra de negocis. Els 3.847,9 milions d’euros globals de facturació només representen un 8,4% del total del Vallès Occidental. Municipis més petits, però que allotgen grans empreses estan per sobre de Sabadell. Sant Cugat és l’exemple d’una ciutat que ha atret multinacionals com ISS Facility Services, Europastry, Boehringer Ingelheim o Roche Diagnostics que ajuden a liderar la comarca amb una facturació global de 7.097,4 milions. Montcada i Reixac, Terrassa, Rubí i Barberà del Vallès també estan per sobre de Sabadell.

Si s’analitza la facturació per càpita, la situació de Sabadell encara és més preocupant. La ciutat ocupa la dissetena posició de la comarca amb 18.329 euros per habitant, només per sobre de municipis que gairebé no tenen teixit productiu com Rellinars, Badia del Vallès, Matadepera, Sant Llorenç Savall, Gallifa i Ripollet. Per contra, Castellbisbal, Polinyà i Palau-solità i Plegamans encapçalen aquest llistat.

El que confirma aquest estudi és que Sabadell és una referència en el negoci de la venda de vehicles. Cinc empreses d’aquest sector estan entre les 25 de la demarcació amb una xifra de negocis més elevada. Covecar SLU, Motores Automóviles y Vehículos Industriales SA (Mavisa), Superwagen SA, Auser Concept 3000 SA, i Motor Munich SA sumen un total de 502,7 milions d’euros de facturació.

A la resta de sectors analitzats a l’informe de la Diputació de Barcelona, la presència de les companyies sabadellenques és puntual. Sabis també és la setzena empresa de la comarca que més factura i també és la quarta de les companyies que es dediquen a la informació i comunicacions de la demarcació de Barcelona. A la construcció d’immobles i d’obres d’enginyeria apareixen dues empreses entre els primers llocs: Unnim Sociedad para la Gestión de Activos Inmobiliarios SA, amb una facturació de 67,4 milions d’euros i Arriaz S.L., amb 60, 2 milions d’euros. En el rànquing d’activitats especialitzades de la construcció se situa Somgas SA, amb 13,8 milions.

Consulta tot seguit el rànquing d’empreses en el TOP 50 a Catalunya:

Comentaris
To Top