Diners

“El mercat no pot absorbir tots els joves preparats”

Sara Rué, la nova presidenta de la Jove Cambra Internacional de Catalunya / CEDIDA

És una jove sobreformada. És llicenciada en Criminologia, Educació Social i té un màster en Dones, gèneres i ciutadania, i un altre en Gestió d’esdeveniments. Dissabte passat, Sara Rué, una sabadellenca de 25 anys, va ser escollida com a presidenta de la Jove Cambra Internacional (JCI) de Catalunya en una assemblea que es va celebrar a la ciutat. Durant el 2018 ha completat formacions a Estònia i el Japó, per preparar-se per al càrrec.

Què és la Jove Cambra Internacional? És una associació que està a tot el món. Som més de 200.000 membres als cinc continents. És un moviment de joves que pretén desenvolupar les diferents habilitats dels joves, per revertir-les en canvis a la comunitat. Liderem projectes que suposin un benefici per a la seva comunitat. Pot ser per millorar un aspecte de l’àmbit econòmic, social o cultural. A més, busquem aconseguir canvis sostenibles a la necessitat que estem cobrint. El jove ha de desenvolupar les seves habilitats.

Quina presència té a Catalunya? A Espanya no existeix. Però a Catalunya estem reconeguts internacionalment. Hi ha gairebé 300 membres i està present a 10 ciutats: Terrassa, Sabadell, Vilafranca, Reus, Tarragona, Barcelona, Igualada, Lleida, i Girona.

Com coneix la Jove Cambra Internacional? Entro el 2014 quan tenia 21 anys perquè el meu company, que era membre de la Jove Cambra a Lleida es va mudar a Sabadell. En aquell moment hi havia un canvi generacional a l’associació de Sabadell. Quedaven dos júniors, però un se n’anava a estudiar a l’estranger i i l’altre havia fet més de 40 anys. Em van dir que l’entitat moriria si jo no era la presidenta. Vam decidir amb la meva parella que jo seria presidenta el 2016 i ell el 2017. Va ser un bon any, vam aconseguir una desena de júniors. Al Congrés Nacional de Joves Cambres vam guanyar el premi a millor presidenta i a la millor Jove Cambra local.

Ara ha estat escollida com a presidenta catalana. Sí. Però els nostres càrrecs duren un any. La Jove Cambra dona oportunitats als joves. Per això, tots han de poder ser presidents, en l’àmbit local i nacional.

Quins objectius té per al seu mandat? En primer lloc, hem detectat que se’n va gent però no n’entra de nova. Un dels objectius és donar eines a les Joves Cambres locals perquè facilitin la incorporació de nous membres. El problema és que no arribem a comunicar bé el que és l’entitat perquè tenim un missatge molt ampli. Per això, hem de fer un pla de comunicació extern, per explicar l’estratègia i, de forma més concreta, totes les oportunitats internacionals que donem, que és el nostre valor. El tercer objectiu té a veure amb el finançament, que ara arriba en més d’un 80% de la Generalitat. Amb l’aplicació del 155 vam patir bastant. Ens plantegem obrir-nos al patrocini privat i plantejar-ho a les empreses.

Com veu la situació dels joves en aquests moments? Molts joves estan sobreformats. Molt més que a l’època dels nostres pares. Tinc dues carreres i dos màsters. Però no tinc una feina que pensi que em paguen per allò que he estudiat. Això passa a molts joves. N’hi ha molts que tenen molta formació, però el mercat laboral no pot absorbir tots els joves preparats que tenim avui dia. Per això, la Jove Cambra pot ser la plataforma que agrupi aquestes demandes i sigui la veu d’aquests joves, perquè ens mereixem una feina digna de la nostra formació.

Comentaris
To Top