Ciutat

El Servei Català de Trànsit estudia habilitar un carril per a motocicletes a la C-58

La mesura permetria descongestionar la via i aportar major seguretat als vehicles de dues rodes

Imatge d'arxiu de la C-58 congestionada / ÓSCAR ESPINOSA

El Servei Català de Trànsit podria crear un carril exclusiu per a motocicletes a la C-58, en la zona que enllaça l’autopista vallesana amb Barcelona. Segons han explicat fonts de l’organisme, es tracta d’un projecte que encara està en “fase d’estudi” i sobre el qual no hi ha una “decisió definitiva”.

Amb tot, des de l’organisme apunten que aquesta via “és una de les candidates més importants” per acollir aquesta prova pilot. Tampoc han concretat si la mesura s’executaria mitjançant un carril específic amb separació inclosa, o si les motos podrien utilitzar el vorals, tal i com el RACC va proposar el mes de maig de 2018. L’actuació permetria descongestionar la autopista i aportar major seguretat als vehicles de dues rodes.

La xifra de persones que cada dia es desplacen fins a Barcelona amb moto s’ha disparat un 41% des de l’any 2008, segons l’informe ‘Desplaçament amb motocicleta als accessos de Barcelona’, que el RACC va fer públic l’any passat. Tot i que aquests vehicles només representen el 15% del trànsit en els accessos a la capital catalana, registren el 41% dels accidents greus o mortals. Es calcula que la C-58, a l’entorn de la capital catalana registra més de 160.000 vehicles diaris de mitjana. Alhora, la creació d’un carril només per a motocicletes, milloraria la seguretat pels usuaris d’aquesta tipologia de mitjà de transport.

L’ampliació de la C-58

Tot plegat es planteja quan falta menys de mig any perquè les obres d’ampliació i millora dels accessos de la C-58 en el tram entre Terrassa i Badia del Vallès finalitzin. Aquests treballs consisteixen en l’eixamplament de la calçada per formar un tercer carril de 4,2 quilòmetres, poc després de l’accés de Terrassa est, fins a enllaçar amb el que ja existeix, a l’altura de Sabadell centre. A més també s’està fent un quart carril discontinu per facilitar les incorporacions i sortides.

La segona actuació que s’esta desenvolupant és en sentit Barcelona i afecta el tram entre el nus de Sant Pau de Riu Sec, al terme municipal de Sabadell, i l’enllaç amb l’AP-7 i la B-30. Aquí, s’estan construint dos carrils més de 1,8 quilòmetres de longitud per facilitar les incorporacions des de Sabadell i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i també per agafar les sortides cap a Girona i Tarragona de l’AP-7 i la B-30.

Tot i que la C-58 és “una de les candidates més importants” per acollir el carril exclusiu per a motocicletes, també hi ha sobre la taula altres vies possibles. Anys enrere, per exemple, va parlar-se de la B-23 (l’accès a Barcelona pel Llobregat), tot i que és una carretera que espera un carril bus-VAO des de fa temps i amb un projecte redactat pel departament de Territori.

Les obres a la C-58 tallaran la connexió entre Sabadell i Sant Quirze al febrer

Comentaris
To Top