Ciutat

Les escoles concertades asseguren que el canvi d’Hisenda sobre les donacions no les afecta

Les escoles concertades treuen ferro a la notícia d’Hisenda sobre la deducció de l’IRPF per les donacions als centres educatius

L'entrada a una escola concertada de Sabadell / LLUÍS FRANCO

“En principi no ens afecta”, explica la directora d’una escola concertada de Sabadell sobre la notícia que Hisenda reclamarà als pares d’aquestes escoles que retornin els diners desgravats per les donacions als centres. Com la majoria d’escoles consultades per aquest diari, prefereix mantenir-se en l’anonimat. La Fundació Escola Cristiana de Catalunya, que agrupa 434 escoles amb 264.000 alumnes a tot Catalunya, va enviar aquest dimarts a la tarda un missatge a les escoles que també va en aquesta línia i demana “tranquil·litat als pares i als centres”.

Des de la Fundació asseguren que les actuacions d’Hisenda “s’han restringit a casos aïllats” i que no s’ha de generalitzar. Tant des d’Escola Cristiana com els centres consultats pel D.S. es remeten a la Llei 49/2002 de règim fiscal per a entitats sense ànim de lucre i mecenatge, “que no està suspesa i permet desgravar si la donació és voluntària“, explica la mateixa directora. “Convé insistir que no s’ha produït cap modificació de la Llei 49/2002 de Mecenatge i que l’Agència Tributària ha admès aquestes deduccions amb caràcter general des de fa 20 anys”, afegeixen des d’Escola Cristiana.

Hi ha acasos d’escoles concertades on aquesta notícia no afecta. És el cas de l’escola Tarrés o del Sant Nicolau, per exemple. El director d’aquest segon centre, Carles Rovira, assegura que tenen una fundació que serveix per a finançar l’escola amb aportacions voluntàries, però ho distingeix de les quotes mensuals que, d’altra banda, paguen les famílies. En el cas de les donacions, tots els entrevistats remarquen que són voluntàries i depenen de cada família.

El director d’un altre centre educatiu concertat de Sabadell afegeix que “en el nostre cas tenim una fundació sense ànim de lucre i aquesta notícia no ens afecta”. Aquesta persona també insisteix que “no cal generalitzar” i envia un missatge de tranquil·litat a la comunitat educativa.

Què diu Hisenda?

El ministeri d’Hisenda denuncia que, en alguns casos, s’ha fet passar com a quota mensual una donació al centre i la família se l’ha pogut desgravar de l’IRPF. Segons Hisenda aquestes aportacions serien l’import mensual del curs escolar i el ministeri apunta que les escoles haurien de retornar l’import deduït a Hisenda sempre que no siguin voluntàries.

Quants alumnes hi ha a Sabadell?

En total a Sabadell hi ha 14.141 estudiants en escoles concertades d’infantil i primària, ESO i Batxillerat, d’un total de 35.244, el que representa un 40,1 per cent. Pel que fa als estudiants d’Infantil i Primària, aquesta mesura afecta 8.108 alumnes, un 38,1 per cent del total. A l’ESO, aquest canvi repercutirà en 4.624 alumnes, un 46,7 per cent de tots els inscrits. D’instituts, a Sabadell n’hi ha 15 de públics i 25 de concertats. I pel que fa a Batxillerat afectarà 1.180 estudiants, quatre de cada deu d’aquests estudis concertats o totalment privats en alguns casos. A la ciutat, 230 persones estudien en centres especials concertats.

Hisenda reclama als pares de la concertada el desgravat com a donació per irregularitats

Comentaris
To Top