Ciutat

Dones del Tèxtil i Clara Campoamor, els nous noms de les places Marcet i Antoni Llonch respectivament

Dones del Tèxtil i Clara Campoamor, els nous noms de les places Marcet i Antoni Llonch respectivament. Els canvis es faran en el termini d’un any

Vista aèria de la plaça d'Antoni Llonch / ÓSCAR ESPINOSA

La plaça de l’alcalde Marcet es dirà de les Dones del Tèxtil, i la d’Antoni Llonch passarà a dir-se Clara Campoamor segons ha anunciat l’Ajuntament aquest dilluns al migdia. La renovació del nomenclàtor sabadellenc també incorporarà els noms de Patricio Peñalver i Cipriano Martos, en un espai encara per decidir, i plaça del Pi-pi, on s’oficialitzarà el nom tal com es coneix popularment. Els canvis es faran en el termini d’un any, segons ha confirmat aquest dilluns l’Ajuntament i es va explicar al ple de febrer.

El govern municipal justifica la decisió perquè Marcet i Llonch “van ser alcaldes durant el franquisme i, per tant, no elegits democràticament, sinó designats directament pels responsables del règim autoritari i dictatorial que va governar l’Estat espanyol entre 1939 i 1975”.

La proposta de dedicar una plaça a Clara Campoamor respon a una moció aprovada per unanimitat a la Junta de portaveus el 24 d’octubre de 2016 a proposta de Ciutadans. Clara Campoamor va ser advocada, escriptora i política activa durant el període de la Segona República Espanyola i defensora dels drets de la dona.

Pel que fa a la plaça Marcet, el govern ha optat per de dedicar-la a les Dones del Tèxtil, fent un reconeixement a totes les treballadores dels diferents oficis que treballaven a les fàbriques, tallers i a domicili en l’activitat productiva que va ser l’origen del creixement de la ciutat. Aquest no és el primer canvi que aprova l’actual quadripartit sobre Marcet, que el maig del 2017 li va retirar el monolit de la seva plaça.

El Ple municipal del passat 28 de febrer va aprovar per majoria, amb l’abstenció de Cs i el vot contrari del PP, una moció impulsada per Sabadell per la República, que proposava de formalitzar un compromís municipal en relació amb la retirada del nomenclàtor de Sabadell de tots els referents d’època franquista.

Debat sobre el nomenclàtor

La idoneïtat de tenir alcaldes franquistes o no al nomenclàtor de Sabadell va centrar el debat de les Jornades Nomenclàtor de l’Ajuntament el setembre de l’any passat. Dies més tard, en el ple del mes de setembre, un canvi en el sentit del vot del PDECat va impedir que prosperés una moció d’ERC, la Crida i els no adscrits Lluís Monge i Carles Bosch per a canviar el nom de la plaça d’Antoni Llonch per plaça de l’1 d’Octubre.

Estocada als símbols franquistes de Sabadell: Llonch i Marcet, fora de l’espai públic

Berlanga ho veu com un avenç

“A Sabadell avancem en democratitzar i feminitzar el nomenclàtor”, ha dit el primer tinent d’alcalde i portaveu del grup municipal d’Unitat pel Canvi, Joan Berlanga.

ERC reclama un espai per l’1 d’octubre i per Muriel Casals

En un comunicat, ERC celebra la decisió de treure els noms d’aquests dos alcaldes franquistes però proposa que la plaça de Marcet passi a dir-se plaça de l’1 d’octubre, i que el nomenclàtor també tingui un espai dedicat a Muriel Casals.

“Així sí”, diu Adrián Hernández (Ciutadans)

El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Adrián Hernández, ha celebrat la decisió de l’Ajuntament. “Així sí”, ha escrit a Twitter, ja que considera que els noms escollits són “preciosos pel nostre espai públic” i creu que l’afectació als veïns serà mínima.

Comentaris
To Top